Bő egy év múlva dönt a nyomozási bíró arról, hogy feltételesen szabadlábra helyezi-e a makói Kurai Andrást. A Muki néven elhíresült, még mindig csak 25 éves cigány 2006-ban gyújtotta fel és égette halálra Pénzes Henriettát. "Muki" egykori szomszédai nem szeretnék, ha szabadulása után visszaköltözne.
Zoom
– Ha meggyullad valami miatt a gaz az utcában, az itt lakók azt mondják: ég, mint Heni – mondta egy háromgyerekes fiatal családanya tegnap a makói Szende utcában. Itt áll a már igencsak romos állapotban lévő ház, ahol 14 éves koráig ifj. Kurai András élt.

Mint ismeretes, a cigány 2006 nyarán megkötözte, benzinnel lelocsolta, és felgyújtotta az akkor 18 éves Pénzes Henriettát. A fiatal magyarcsanádi lány még másfél kilométert tudott kúszni segítséget kérve, miközben testfelületének 80 százaléka összeégett.
Kórházba vitték, ahol három hét múlva meghalt. A Muki néven elhíresült Kurai Andrást jogerősen mindössze 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta 2007 végén a Szegedi Ítélőtábla azzal, hogy büntetése négyötödének letöltése után bocsátható először feltételesen szabadlábra. Ez jövőre telik le. "Muki" jövő nyáron áll a nyomozási bíró elé, aki dönt a sorsáról.

– Itt mindenkinek kisgyerekei vannak. Mi van, ha egyszer bekattan, és felgyújt egy babakocsit, benne egy kisgyerekkel? Jobb lenne, ha szabadulása után máshol keresne magának lakást – mondta a neve elhallgatását kérő fiatalasszony, aki elmondása szerint jól ismeri "Muki" nővérét is.
– Három éve meghalt az anyjuk – mondta a nő. Haláláig várta vissza fiát a börtönből. "Muki" nővére azóta megházasodott, két fia van. Négyen lakják az omladozó családi házat. Az ablakban lévő "fiatalember" azonban, aki nevét nem mondta meg, azt hazudta: nem ismeri "Mukit", fogalma sincs, kiről van szó.
– Itt már aligha férne el Muki. Nekem nem volt soha különösebb bajom vele, egyszer éretlen körtével dobta be az ablakomat, utána elcsíptem a grabancát, elbeszélgettem vele, utána már mindig illemtudóan köszönt – mondta Kuraiék szembeszomszédja.
Zoom
Paku János is emlékszik a tragédia napjára, elmondása szerint ő volt az egyik, aki Heni megégett bőrét habbal hűtötte, amíg a mentők kiértek. A férfi és felesége a mai napig úgy véli, hogy bár a szörnyű bűncselekményt "Muki" követte el, de "fenyegetés hatására tette ezt, a családja életével zsarolta meg valaki". – Van Mukinál rosszabb ember is a környéken – magyarázta Paku János.
Henrietta édesanyja azóta elköltözött Magyarcsanádról.
Nem mintapéldány
A gyilkos cigánynak az elmúlt években nem volt fegyelmije a fegyházban, de nem igazak azok a különböző újságokban megjelent információk, hogy halmozza a dicséreteket, és mintarab, hogy minél hamarabb feltételesen szabadlábra helyezzék. Büntetési fokozatán sem változtattak az évek alatt, így börtön helyett továbbra is a szigorúbb fegyházban van. A jövő nyári meghallgatása sem garantálja a feltételes szabadlábra bocsátást, a fegyelmik és a dicséretek fényében a nyomozási bíró dönt ügyében. Számára kedvezőtlen döntés esetén legkésőbb 2021-ben lesz újra szabad ember - azaz cigány.
(Kuruc.info - Délmagyar nyomán)
Korábban írtuk: