A bíró az ügyésszel és az ülnökkel beszélte ki a védőügyvédet a háta mögött, és véletlenül kiadták neki az erről szóló jegyzőkönyvet is.
Zoom
„Nem normális, bolond, katasztrófa” – ilyen nem éppen hízelgő jelzőkkel illettek egy védőt a háta mögött egy büntetőügy tárgyalása után.
Nem is akárkik: a bíró, az ülnök és az ügyész súgtak össze az ügyvéd háta mögött, s beszélték ki az ügyet és a védőt is. Az alapügyben a vádat képviselő ügyész szerint például ferdíti a valóságot. Ráadásul mindez még jegyzőkönyvbe is került, amit véletlenül az érintett ügyvédnek is kikézbesítettek.

Miután minden kiderült, az ügyben érintett bíróság, sőt a fellebbezési fórum is elfogultságot jelentett be, és kérte a kizárását – derül ki az ügyben született alkotmánybírósági végzésből.
Zoom
A bíró, Detrői Ferenc
Hiába indított pert az ügyvéd, a lebolondozás "nem gyalázkodó jellegű"
Eszerint a megsértett ügyvéd ezek után becsületsértés miatt indított pert az őt becsmérlők ellen, hiába. A Budapest Környéki Törvényszék szerint ugyanis "bár a kifogásolt beszélgetés negatív hangvételű, kritikai kifejezéseket és értékítéletet is tartalmaz, ugyanakkor nem gyalázkodó jellegű és nem is értékelhetők a becsület csorbítására alkalmas kifejezésekként.”
Az ügyvéd szerint nem csak az ő személyét, hanem az igazságszolgáltatást, a hatalommegosztást és a demokratikus állami berendezkedés alapértékeit is sértik – így került az ügy az Alkotmánybírság elé, ám az nem találta befogadhatónak az indítványt.
Befolyásolás
„Nincs okom kételkedni abban, hogy a kifogásolt értékítélet igaz. Nem is ezzel van a baj” – mondta az esetről hírt adó HVG-nek Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke.
Hozzátette, „az viszont nem szerencsés, ha a bíró és az ügyész megbeszélik az ügyet, mert ez befolyásolás.”