Elveszítette legnépszerűbb politikusi pozícióját Áder János. Az Iránytű Intézet legfrissebb felmérése alapján ugyanis már nem a köztársasági elnök áll a politikusokat és közszereplőket népszerűségük szerint rangsoroló lista élén. A Jobbik-közeli kutatócég a Magyar Nemzet számára készített elemzéséből az derül ki, hogy az eddig „ezüstérmes” Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedveltsége emelkedett az elmúlt időszakban, így jelenleg ő a legnépszerűbb politikus itthon. Egy 100-as skálán 60-as a szimpátiaindexe, míg a második helyre csúszott Áder Jánosnál ez az érték már csak 58. A köztársasági elnököt viszont jóval többen ismerik: az emberek 90 százaléka van tisztában vele, hogy ki ő, míg Varga Mihály esetében csak 66 százalék tudta beazonosítani.
A politikusok és közszereplők népszerűségi listáján eddig szinte már megszokott volt, hogy az államfő áll az élen. Az Iránytű Intézet is kiemeli, hogy most mégis azért csökkenhetett a kedveltsége, mert az elmúlt hónapokban több, a társadalmat megosztó törvényt is átengedett. Ilyen volt például az itthon és nemzetközi színtéren is nagy vihart kavart úgynevezett lex CEU, illetve az álcivil szervezeteket hisztizésre késztető törvény. Tízezrek vonultak az utcára tiltakozni, Áder Jánost számtalan fórumon kérték, hogy vétózza meg az Országgyűlés kormánypárti többsége által elfogadott javaslatokat, végül a köztársasági elnök egyik esetben sem emelt érdemi kifogást. Varga Mihályt ezzel szemben a botrányok elkerülték, és nem fűződött a nevéhez semmilyen negatív intézkedés.
A köztársasági elnököt egyébként a Fidesz–KDNP szavazóinak nagy többsége pozitívan ítéli meg, az ellenzéki pártok szavazói közül viszont alig volt, aki a legszimpatikusabb jelzővel illette, vagyis a legmagasabb pontszámot adta volna neki.
A népszerűségi lista harmadik helyén az eddig is az élbolyba tartózó főpolgármester áll. Tarlós Istvánt a kormánypárti szimpatizánsok 60 százaléka rokonszenvesnek tartja, és az ellenzéki választók között is találni szép számmal olyanokat, akik kedvelik Budapest első emberét. Egyedül a kisebb baloldali és liberális pártok elutasítók vele szemben.
Orbán Viktor miniszterelnök ezúttal – Navracsics Tibor uniós biztos után – az ötödik a listán, a szimpátiaindexe most már több hónapja 50 felett áll. Júniushoz képest némileg emelkedett is a népszerűsége, a legfrissebb felmérés szerint a 100-as skálán 52 a kedveltségének aránya. Nem meglepő módon leginkább a Fidesz és a KDNP szavazóinak szimpatikus, a tábor 60 százaléka a legmagasabb pontszámot adta a kormányfőnek. Ezzel szemben a balliberális pártok támogatóinak többségénél a legrosszabb minősítést kapta a miniszterelnök, de az MSZP szavazóinak 61, az LMP szimpatizánsainak 45 és a jobbikosoknak 40 százaléka is ugyanígy minősítette. A kormányfő egyébként májusban került be az öt legnépszerűbb politikus közé az Iránytű Intézet felmérése szerint.
Az ellenzéki politikusok közül a legnépszerűbb – közvetlenül Orbán Viktor után – Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, illetve Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. A jó eredményükhöz azonban hozzátartozik, hogy mindkét politikus ismertsége lényegesen alacsonyabb a listán előttük állókénál, az emberek 53, illetve 52 százaléka ismeri őket.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelenleg 49, a Fidesz frakcióját vezető Kósa Lajos 47, Kövér László házelnök pedig 45 ponton áll, mindannyiuk ismertsége 80 százalék körül vagy afelett van. Kifejezetten ismertnek számít még a Jobbik elnöke is, Vona Gábort az emberek 89 százaléka tudta beazonosítani, 44 pontos népszerűsége viszont csak a lista második felének elejére volt elég.
Az Iránytű Intézet mérése szerint az elmúlt hónapban több olyan politikus is tudta emelni népszerűségét, akik alapvetően a legelutasítottabbak között vannak. Ilyen például a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal, illetve a stílusa miatt sokat bírált Fidesz-alelnök, Németh Szilárd. Egyikük sincs az öt legkevésbé kedvelt közéleti szereplő között. Előbbi 40, utóbbi pedig 39 ponton áll jelenleg.
Ugyancsak növelni tudta kedveltségét, de még így is a sereghajtók között van Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Szeged polgármesterének korábban elég alacsony volt az ismertsége, ezt mostanra 71 százalékra tornászta fel, de még így is 38-as szimpátiaponttal bír, így ő az ötödik legelutasítottabb politikus. Továbbra is ebben a mezőnyben szerepel Toroczkai László, a Jobbik elnökségi tagja és Ásotthalom polgármestere, 37 ponttal. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is azok közé tartozik, akiknek nőtt valamivel a népszerűsége, de még így is a harmadik legnépszerűtlenebb politikus, jelenleg 30 ponttal.
Bekerült a legkevésbé kedveltek rangsorába George Soros is. A zsidó gazembert vélhetően az egyik legfontosabb ellenségként beállító kormányzati kampánynak is köszönhetően az emberek 85 százaléka ismeri, és a véleményük is kellően rossz róla. A 100-as skálán mindössze 28 pontot kapott, vagyis rosszabb a megítélése még Gyurcsánynál is. Őt már csak egyetlen politikus, vagyis a legelutasítottabb jelenlegi közszereplő követi a listán, ez pedig Mészáros Lőrinc. Az egy év alatt vagyonát 100 milliárd forinttal növelő felcsúti polgármester mindössze 24 pontot kapott a felmérésben.
(MNO nyomán)