Nyílt levélben kéri több "civil" szervezet (NGO) az európai parlamenti képviselőket, hogy szavazzák meg a 7-es cikkelyes eljárás élesítését Magyarország ellen – derült ki a Politico keddi hírleveléből, melyet az Azonnali ismertet. A hetes cikk alkalmazása "az EU értékei, a demokrácia, a jogállamiság megsértése" miatti szankciós eljárást jelenti, ami bonyolult, többlépcsős szavazással jár, és a végén átmenetileg megvonhatják a tagállam szavazati jogát.
Zoom
A kanadai amnestys elvtársak egyik megmozdulása
A nyílt leveles kezdeményezés mögött többek közt a George Soros által pénzelt Amnesty International, a Human Rights Watch, illetve a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet áll. Mint írják, a szeptember 12-ei szavazás tétje "az EU értékeinek megtartása, mert Magyarország jelenlegi kormánya letért a tagországok közös útjáról például azzal, hogy korlátozza a sajtószabadságot és aláássa a bíróságok függetlenségét".
Az írás szerint Európában a politikai paletta széles spektruma van jelen, de ez nem terjedhet odáig, hogy engedjék a jogok megtagadását, ennek a következményeit "Európa túl jól ismeri történelme révén".
"Az Európai Parlament tagjai felelősséggel tartoznak azért, hogy megvédjék az emberek jogait az unióban" – érvelnek a nyílt levélben. Hozzáteszik: az európai vezetők hiába figyelmeztették a magyar kormányt, ez hatástalannak bizonyult. A cselekvés hiánya pedig csak felbátorította Magyarország "egyre autoriterebb" vezetését. Ezért a 7-es cikkely megszavazása ad lehetőséget az EP-képviselőknek a cselekvésre.
Frissítés: nem kellett sokat gondolkodnia a válaszon a Fidesznek
A Fidesz szerint Soros "György" szövetségesei újra támadják Magyarországot, és bosszút akarnak állni a "magyar embereken" – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója kedden a közmédiának.
Hidvéghi Balázs arra reagált, hogy nemzetközi civil szervezetek az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás Magyarországgal szembeni megindítására szólították fel kedden nyílt levélben az Európai Parlament (EP) képviselőit, kiemelve, hogy a magyar kormány semmibe veszi az
A Fidesz kommunikációs igazgatója úgy értékelt: "ezek mind Soros emberei", mind Soros "György" szövetségesei, tőle kapják a pénzüket, és egytől egyig bevándorláspártiak.
Hidvéghi Balázs azt mondta: ezek a szervezetek azért akarnak "bosszút állni a magyar embereken", mert Magyarország megállította a bevándorlást a határainál, és ezzel megmutatta, hogy a bevándorlás megállítható, nem igaz, hogy elkerülhetetlen. Ők azért támadják Magyarországot, mert migránsokkal akarják elárasztani Európát, erről szól ez a mostani támadás is – tette hozzá.
A nyílt levelet a többi közt a Human Rights Watch, az Amnesty International, a Riporterek Határok Nélkül (RSF), az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH), a Civil Society Europe, a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz tartozó European Policy Institute, a Jogászok Nemzetközi Bizottsága (ICJ), valamint a Climate Action Network Europe írta alá.
(MTI nyomán)