Csütörtökön röppent fel a hír, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) eladja azokat az ingatlanjait, amelyeket a Farkas Flórián volt miniszterelnöki biztos nevével összeforrt botrányos Híd a Munka Világába program keretében vásárolt. A csütörtöki közgyűlésen a bűnszervezet képviselői többek közt arról döntöttek, hogy az I. kerületi Gellérthegy utcában vásárolt székházat 232 millió forintért eladják. Az ügylettel jelentős összeg kerül a tartozásoktól fuldokló önkormányzathoz, ám "természetesen" nem a teljes befolyó összeget fordítják adósságrendezésre.
Zoom
Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke (k) a szervezet közgyűlésén Budapesten, az ORÖ Dohány utcai székházban 2016. december 21-én (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)
A cigány önkormányzat képviselőitől a 24.hu úgy értesült, hogy 180 millió forintot fizetnek ki az összegből az Emberi Rejtett Erőforrások Minisztériuma felé fennálló tartozásra. A maradék több mint 50 millió forintot fizetésekre és bérekre fordítják. Ezzel összefüggésben az ORÖ közgyűlése megszavazta, hogy a szervezet elnökének, Balogh Jánosnak ismét bruttó 800 ezer forint legyen a fizetése, az alelnököknek pedig félmillió forint havonta.
Ez azért érdekes, mert nyáron még arról döntött a szervezet, hogy az elnök több mint bruttó 800 ezer forintos (azaz a nettó félmillió forintot meghaladó) fizetését nagyjából 70 ezer forintra csökkentsék, az alelnökök bérét pedig 50 ezer forintra. Balogh Jánost akkor egyébként hivatali Audijától is meg akarták fosztani, valamint szerződést akartak bontani a vejével, aki az elnök sofőrje, ám végül ezekre nem került sor.
Az elnök megemelt fizetését csütörtökön a ciklus végéig rögzítették, tehát jövő októberig nem kell aggódnia. A pénz mellé továbbra is jár hivatali autója és üzemanyagkártya is.
Eközben figyelemre méltó, hogy Baloghnak várhatóan fiktív számlázás miatt kell felelnie a hatóságok előtt.
Emlékezetes, a Híd a munka világába program szabálytalan pénzköltései miatt a Fővárosi Főügyészség kezdeményezésére több mint három éve folytat nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A program szabálytalanságai miatt a még Balog Zoltán vezette humán tárca 1,6 milliárd forint visszafizetésére kötelezte a cigány önkormányzatot, igaz, az összegből 1,3 milliárd forintot elengedett a kormány. Ennek az eljárásnak a Fővárosi Főügyészség legutóbbi tájékoztatása szerint egyetlen gyanúsítottja sincs, s az ügyben annak ellenére sem hallgatták meg Farkas Flóriánt, hogy a programban kötött szerződések nagyobb részét ő írta alá. Érdekes, hogy az eljárás ellenére az ingatlanokat a cigány maffiózók gond nélkül el tudják adni, azokat ugyanis nem terheli vagyonzár.