Befejezte a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzését az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ megállapította, hogy a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP, az MSZP-Párbeszéd és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást szabályszerűen használta fel. A Demokratikus Koalíció és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a Demokratikus Koalíció és a Jobbik tiltott támogatást használt fel kampánya finanszírozására. Az egyéni jelölteket érintő ellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy az országgyűlési képviselethez jutott egyéni jelöltek a választási kampányra juttatott központi költségvetési támogatást szabályszerűen használták fel, az elszámoltathatóságot biztosították - írja az Állami Számvevőszék hírportálja.
Zoom
A 2018. évi országgyűlési képviselő-választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzése során az Állami Számvevőszék a három szerintük hibázó pártnál megállapította, hogy:
A Demokratikus Koalíció a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. A párt a számviteli törvény és a kampánytörvény előírásai ellenére nyilvántartási rendszerét nem részletezte tovább oly módon, hogy abból a kampánytámogatás szabályszerű felhasználását igazoló adatok rendelkezésre álljanak. A DK a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozást betartotta. A tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmakat ugyanakkor nem tartotta be, a DK a párttörvény előírását megszegve – jogi személytől kölcsönszerződés alapján – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a piaci ár alatt vett igénybe szolgáltatást, 430,0 ezer Ft kamatkülönbözetként tiltott támogatást fogadott el. Az egyéni jelöltek által a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása a Magyar Államkincstártól bekért dokumentumok ellenőrzése alapján szabályszerű volt.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást szabályszerűen használta fel. A választási kampány költségeire vonatkozó korlátozás betartása tekintetében ugyanakkor a párt nem volt átlátható és elszámoltatható. A Jobbik számviteli nyilvántartása nem támasztotta alá a Hivatalos Értesítőben 2018. június 8-án nyilvánosságra hozott elszámolását. A Jobbik az elszámolásában a bevételek között saját forrásként feltüntetett 171,0 millió Ft-ból 52,1 millió Ft-ot számviteli bizonylattal nem támasztott alá. A Jobbik a kampánytörvényt megsértve az elszámolásában a kampánykiadásai forrásaként 84,3 millió Ft összegben nem valós bevételeket, hanem hitel megnevezéssel tartozásokat és szállítói kötelezettségeket jelölt meg, amelyek nem képezhették a választási kampányra fordított kiadásainak forrását. A Jobbik elszámolása a számviteli nyilvántartásában és az elszámolásában feltárt lényeges szabálytalanságok miatt nem nyújtott megbízható és valós képet a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások felhasználásáról. Mindezek alapján a Jobbik a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmakat nem tartotta be, és összesen 136,4 millió Ft tiltott támogatást fogadott el. Az egyéni jelöltek által a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása a Magyar Államkincstártól bekért dokumentumok ellenőrzése alapján szabályszerű volt.
Zoom
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel, mivel a felhasználást számviteli bizonylatok nem támasztották alá. A párt a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozás, illetve a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmak betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható, mivel a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználását számviteli bizonylatokkal nem támasztotta alá. Az egyéni jelöltek által a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása a Magyar Államkincstártól bekért dokumentumok ellenőrzése alapján szabályszerű volt.
Az ellenőrzés során megállapított tiltott támogatás – ami nem „bírság", vagy „büntetés" – törvényben meghatározott jogkövetkezményeiről az Állami Számvevőszék tájékoztatta a Demokratikus Koalíció elnökét és a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét, valamint a jogkövetkezmények érvényesítésében eljáró hatóság, a Magyar Államkincstár elnökét. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál az elszámoltathatóság hiányának következményeként az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírás alapján kezdeményezte a Magyar Államkincstárnál a párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, továbbá az MKKP ellenőrzése során feltárt tényeket, körülményeket az ÁSZ a vonatkozó törvényi felhatalmazás alapján továbbítja a hatáskörrel rendelkező hatóságnak (ügyészség) a szükséges eljárások lefolytatása, intézkedések megtétele érdekében.
2018-ban adományszédelgéssel reagáltak a büntetésre
Tavaly már kapott egy jóval nagyobb büntetést a Jobbik a Simicska-felé finanszírozás miatt, akkor a párt adományokat gyűjtött, hogy a NAV-nak befizethessék a több mint 600 milliós összeget. Az összegyűjtött pénz viszont a választási kampányra ment el, és amikor ez kiderült, nagy nehezen bevallották, hogy az összegyűlt adományok nagy részét, ami miatt döngették a mellüket, ők maguk dobták össze, és az emberek úgyis Orbán megdöntésére adták a pénzt. Később Toroczkai László azt is elárulta, hogy a "megszorult" Jobbik néppártosodottabb elemei az Együtt nevű belpesti liberális pártocska anyagi kisegítésére készült. Sneider tagadott, de azóta sem látjuk a győztes pert...
Azóta úgy tűnt, hogy megoldódik a helyzet, mert éves szinten százmilliókkal - azaz a most felmerült összegnél jóval többel - emelte meg a diktatúra pártalapítvány támogatását, de most megint lehet aggódni amiatt, hogy megszűnik a párt. Talán a történtek után a megmaradt híveiket nem lesz pofájuk megint lehúzni, de erre fogadni a Vadait ölelgetők pártjára gondolva nem mernénk... (Részletesebben a Jobbik 2018-as pénzügyi kalandjairól alább a kapcsolódó anyagaink között lehet tallózni.)
Jobbik: demokrácia elleni támadás, közel kerülhet a csőd
Közlemény: szerintük mindent jól csináltak, csak tartoznak egy kevéssel
A Jobbik az ÁSZ jelentéstervezetében szereplő vádakra egy héttel ezelőtt küldte el válaszlevelét és az ahhoz tartozó 624 oldalnyi pénzügyi mellékletet. A 624 oldalnyi iratanyagból világosan kiderül, hogy az ÁSZ által ismeretlennek minősített 52,1 millió forintnyi saját forrása a párt 2017. évi maradványösszege. A tényt igazoló bankszámlakivonatokat, egyenleg-igazolásokat és főkönyvi kivonatokat értelemszerűen csatoltuk. A Jobbik 2017-es záró főkönyvén 323 bankszámlaszám szerepelt, melyeket a Jobbik mintavételre alkalmas formában rendelkezésére bocsátott a szervezetnek, ám az ÁSZ - saját módszertanával ellentétes módon - egyetlenegy mintavételt sem kért be ellenőrzésre. Összességében a Jobbiknak 2017. december 31-én 138 509 033 Ft állt rendelkezésére, amely jóval több mint az ÁSZ által hiányolt 52,1 millió forint.
Ám még ennél is abszurdabb a 84,3 millió forintnyi szállítói hiteltartozás ügye, mely ugyanis két állami intézménytől származik: a Magyar Posta Zrt., valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Magyarán az ÁSZ szerint a Posta és a kormányhivatalként működő NAV finanszírozta tiltott módon a Jobbikot. A Jobbik természetesen ezeket is egyértelműen - bizonyítékokkal - cáfolta az ÁSZ-nak, ám hiába. A Postával szembeni - a korábbi ÁSZ-bírság miatt még részben jelenleg is fennálló - tartozásunk továbbra is fennáll, sőt azt a Posta kereseti úton, bíróság előtt érvényesíteni is kívánja. Az erről szóló keresetlevelet a jelentéstervezetre adott válaszunkhoz csatoltuk is. A NAV-val szemben fennálló tartozás a Facebook-hirdetések után fizetendő ÁFA összegéből adódik, ugyanis azok esetében fordított forgalmi adó fizetési kötelezettség áll fenn. Valójában persze a NAV sem támogatta a pártot, hiszen a NAV által elfogadott, a válaszhoz szintén csatolt részletfizetési kérelemből kiderül, hogy azt a Jobbik 2020-21-ben fogja rendezni.
Az abszurd döntés következtében nyilvánvalóan veszélybe került a Jobbik európai parlamenti kampánya, hiszen a korábbi, általunk szintén vitatott, jelenleg Strasbourgban tárgyalt büntetés miatt a párt csődközeli állapotba kerülhet. A Momentum, a Kutyapárt és a Párbeszéd megbüntetését, valamint az ÁSZ e döntését a Jobbik vezetése a magyar demokrácia elleni támadásként értékeli, mellyel végleg lehullott a lepel az orbáni önkényről. A Jobbik felhívja az ellenzéki pártok és hazai, valamint a nemzetközi a közvélemény figyelmét arra, hogy 2019. január 31-én Magyarország véglegesen megszűnt európai értelemben vett jogállamnak lenni. A magyar ellenzék napjai meg vannak számlálva, ha hagyja magát.
A Jobbik az átláthatóság és a tisztánlátás végett közzé teszi az ÁSZ jelentéstervezetére adott válaszát, melyet innen tölthet le.
Isten óvja hazánkat!
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Frissítés: Az ÁSZ számára nem létezik kormány vagy ellenzék, és bírságot sem szab ki
Ellenőrzései során az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem szab ki bírságot vagy büntetést, azt értékeli, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok betartják-e a rájuk vonatkozó törvényi előírásokat a közpénzek szabályszerű felhasználásánál – közölte a számvevőszék csütörtökön az MTI-vel, reagálva a pártok ellenőrzésével kapcsolatban megjelent cikkekre.
A közleményben az ÁSZ leszögezi, hogy számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell.
Az ÁSZ kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében, ellenőrzéseivel hozzájárul a pártok gazdálkodásának szabályszerűségéhez, végső soron a politikai élet tisztaságához – hangsúlyozták.
A tájékoztatás szerint a számvevőszék az ellenőrzéseit szigorú, nemzetközi szakmai standardok alapján, transzparens módon, szervezetektől függetlenül, a jogállam keretei között végzi. Az ÁSZ független a pártpolitikától, nem vesz részt a pártpolitikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat – áll a közleményben.
Kiemelték: az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz. Pontosan ez az, ami garantálja a jogállami kereteket, illetve a demokratikus normáknak való megfelelést – írták.
Emlékeztettek, hogy minden közpénzt használó szervezet felé – így pártok felé is – elvárás az átláthatóság és elszámoltathatóság biztosítása. Kiemelt közérdek, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok gazdálkodása – közte a kampánypénzek felhasználása – törvényes és példamutató legyen. A számviteli-, a párt- és a kampánytörvény egyértelmű és kötelező előírásokat határoz meg a pártok számára, ezek betartása teremti meg a pártok gazdálkodásának szabályosságát, illetve a kampánypénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát.
2. frissítés: Gyöngyösi még nem tudja, hogy megint közösségi gyűjtéssel mentik-e meg a megszűnéstől a Jobbikot
Ha egyben kell kifizetni az ÁSZ-bírságot, inkasszó és megszűnés jöhet, mondja Gyöngyösi Márton az Azonnalinak. Ha túl is élik, kampányolásra biztos nem marad pénz.
„Jó kérdés, hogy mihez kezdünk, a jogászok most vizsgálják a különböző lehetőségeket” – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője annak kapcsán, hogy az Állami Számvevőszék újabb többszázmilliós bírságot rótt ki a pártra.
A Jobbik tavaly már kapott egy 600 milliós bírságot, ezúttal pedig 136 millió forintra büntetik a pártot, emellett pedig ugyanennyivel csökkentik annak állami támogatását.
Mindez összesen újabb 270 milliós mínuszt jelent a Jobbiknak.
Zoom
Gyöngyösinek még a múltkori átverés után is lenne pofája a kuncsorgáshoz (fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet)
Az ÁSZ a büntetést tiltott pártfinanszírozás miatt rótta ki, ám a párt közleményében visszautasította ezt, és jelezte: reagáltak a számvevőszék kifogásaira, amely mellé 624 oldalas pénzügyi mellékletet csatoltak.
„Nem tudjuk ezt másként értelmezni, mint a legnagyobb ellenzéki párt megszüntetésére tett elég hatékony kísérletet” – mondta Gyöngyösi. Kérdésünkre, hogy valóban megszűnhet-e a Jobbik, úgy válaszolt:
„Ha most ezt egyben be kell fizetni, azt a párt nem fogja tudni megtenni, ami az inkasszót vonja maga után és a megszűnést. Hangsúlyozom: ezt politikai indíttatású döntésnek, egy önkényuralmi lépésnek tartom, ami nem az ÁSZ-nál születik meg, hanem Orbán Viktor hivatalában” – mondta a Jobbik elnökhelyettese az Azonnalinak.
Miután az ÁSZ döntései ellen nem lehet fellebbezni, a párt annyit tehet, hogy részletfizetést kér, illetve mivel a korábbi bírság miatt már a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak, a mostani ügy miatt is megtehetik ezt, és az új keresetet hozzávehetik a korábbihoz.
Azzal kapcsolatban, hogy közösségi gyűjtéssel megpróbálkoznak-e megint, Gyöngyösi nem tudott nyilatkozni.
Már most látjuk, hogy ha túl is éljük ezt, az EP- és az önkormányzati választás kampányára egyszerűen nem marad pénz.
Azt viszont hangsúlyozta: feltétlenül szándékukban áll elindulni a választásokon.
Felvetésünkre, hogy az ÁSZ-bírság közelebb terelheti-e a Jobbikot egy nagy közös ellenzéki EP-listához vagy csak az LMP-vel közös listához, úgy reagált: „Nem hiszem, hogy ez egy pénzügyi nehézségek szülte döntés lenne, ez alapvetően politikai döntést igényel.” Hozzátette: ő továbbra sem látna sem logikusnak, sem indokolhatónak egy közös EP-listát.
És hogy milyen most a közhangulat a Jobbikban? Bár várható volt, hogy a Fidesz nem hagyja annyiben az ügyet, de „ez így már egy kicsit sok” – summázta a frakcióvezető.
(Kuruc.info - ÁSZ - MTI - Azonnali)
Kapcsolódó: