Mindössze minden hatodik-hetedik megkérdezett biztos benne Magyarországon, hogy beoltatná magát, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn közzétett közvélemény-kutatásából.
December első hetében a válaszadók több mint egyharmada volt elutasító az oltással kapcsolatban. 14,9 százalékuk válaszolta azt, hogy él a vakcina lehetőségével, egyötödük pedig egyelőre nem tudja vagy nem kívánt a kérdésre válaszolni.
Az oltakozási kedv tehát egyelőre meglehetősen alacsonynak tűnik, mert ahhoz, hogy érzékelhetően sikerülhessen visszaszorítani a járvány terjedését, legalább a társadalom 60 százalékának kellene megkapnia a vakcinát, írja a 24.
Zoom
A kutatásból kiderült az is, hogy a 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A munkanélküliek, a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.
Az elutasítók aránya egyik csoportban sem éri el az 50 százalékot.
Zoom
Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja, áll a KSH kutatásában.
A megkérdezettek több mint a fele egyáltalán nem, további egynegyede alig veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.
Az oltással kapcsolatos kormányzati kommunikáció és a sajtóban megjelenő információk a válaszadók több mint kétharmadát befolyásolják, a közösségi médiában megjelenő információk pedig kevesebb, mint 60 százalékukat.
Zoom