Bezár!
2021. május 15., szombat, Zsófia, Szonja napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:48 A román gúnyhatáron is elfogadják a magyar védettségi igazolványt - de igazolni kell azt is, hogy a második oltás után eltelt tíz nap23:31 Oroszország haragosainak listájára került fel az Egyesült Államok és Csehország23:12 Nyugalmazott tábornokok kifogásolják Biden fizikai és szellemi képességeit22:59 Antiszemita röplabda: a női válogatott újabb Izrael-veréssel jutott ki az Eb-re22:43 Átlátszó-számítás: felülmérik a hivatalos adatok a koronavírus áldozatainak számát, nem igaz, hogy mi teljesítünk a legrosszabbul22:30 A gyilkos négerek ellen nem sokat érnek a korlátozások Dél-Afrikában - csak romlott a statisztika22:15 A kazahsztáni szajgák sem jártak jobban a villámcsapással, mint az indiai elefántok22:01 Újabb ellenzéki hírportálból lett külföldi ügynök Oroszországban21:42 Zsidóféltésből tiltottak be egy palesztinbarát tüntetést Franciaországban - a bíróság egyetértésével21:21 "Mi csak a magyar szolidaritásra építhetünk" - szja 1%-okat kér a Nemzeti Jogvédő Szolgálat21:07 Ha ég a ház ötemeletnyi zuhanás meg sem kottyan egy macskának20:38 Tizennyolc év börtönt kapott egy állítólag szivárogtató fehérorosz katonatiszt20:35 Van, ahol nem álltak ki "bátran Izrael mellett"20:13 Moszkvai pátriárka: az abortusz helyett a gyermek egyházi gondoskodásba adása lenne a megoldás19:55 Az EU is elítéli a Hamászt, és most nagyon aggódik a tagállamokban a bevándoroltatásnak köszönhető antiszemitizmus miatt
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Orbán: akikre halálos a vírus, azok már be vannak oltva, de két gyermek amúgy lélegeztetőgépen van

A beoltottak száma 3,145 millió, és több mint 1,3 millióan már a második oltást is megkapták. A miniszterelnök szólt arról is, hogy nem fogadják meg a baloldal tanácsát a regisztráció eltörléséről.
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyaroszág! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: az óvatosság és a fokozatosság miatt döntöttek úgy, hogy az általános iskolákban csak az alsó tagozatosok mennek hétfőtől iskolába. Mint fogalmazott:
Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az oltható emberek száma elérje az 50 százalékot, és pillanatokon belül át is lépjük ezt a választóvonalat.
Tehát hamarosan többen lesznek védettek, mint azok, akik nem – tette hozzá.
Zoom
Fotó: Orbán Viktor Fb-oldala
Két gyermek van lélegeztetőgépen
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nemzeti konzultáció alapján is az jött ki, hogy az iskolák bezárása nehéz döntés volt, és újraindítani is nehéz. A bölcsődék esetében jól látszott, hogy ott jelentősen nőtt a gyerekeket bevivők száma. Összessen két gyermek van lélegeztetőgépen, és 27 gyerek van kórházban. Ha azt akarjuk, hogy az élet újrainduljon, ahhoz most ezt a lépést meg kellett tenni - mondta a kormányfő. Az alsó 4 osztályban nincsen osztálybontás - tette hozzá.
A szülőknek megvan a lehetőségük, hogy ne menjenek a gyerekek iskolába, az igazgatók döntenek majd.
A legfrissebb adatokról szólva a kormányfő elmondta, a vártnál kevesebb pedagógus jelentkezett az oltásra. A beoltottak száma 3,145 millió, és több mint 1,3 millióan kaptak második oltást. 241 ember halt meg, 9459 ember van kórházban - ismertette a kormányfő. 1117 ember van lélegeztetőgépen - tette hozzá.
Oltás-Európa-bajnoknak hirdette ki magát
Orbán Viktor szólt arról is, hogy Európában nálunk van a legtöbb átoltott ember. (Persze Európa alatt Európai Uniót ért, legtöbbön nem beoltott emberek számát, hanem arányát, és a kis szigetország Máltát nem számolva - a szerk.)
A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát
– mondta a kormányfő. Kiesett több mint 500 ezer nyugati vakcina, ezért egy szokatlan lépésre kellett szánni magunkat, és olyan vizsgálatok lesznek a Janssen-vakcinánál, mint a keleti vakcinák esetében - mondta a kormányfő. Látni akarjuk, mi történik ott - fogalmazott a kormányfő.
A második világháború utáni legnagyobb logisztikai művelet
A cél, hogy pótoljuk a kieső vakconákat, és erre jó esélyünk van - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, május végére, június elejére kint vagyunk a vízből. A miniszterelnök szólt arról is, hogy
nem fogadják meg a baloldal tanácsát a regisztráció eltörléséről.
Tudni kell, hogy kik akarnak oltást, és ez alapján lehet megmondani, hogy hová mennyi oltóanyag kell - tette hozzá. Ez a második világháború utáni legnagyobb logisztikai művelete.
Aki belehalhat, az már kapott oltást
Orbán Viktor szólt arról is, hogy a 65 év feletti regisztráltak közül mindenkit beoltottak, akit el tudtak érni. Akit a vírus halálosan megbetegíthet, azokat beoltottuk már - tette hozzá. (Most akkor kiket betegíthet meg nagyon a vírus, ha két "valószínűleg" nem idős, de lehet, hogy krónikus beteg gyermek is lélegeztetőgépen? Van még egy pár korosztály, és a társadalom jelentős részének van valamiféle krónikus alapbetegsége - a szerk.)
Már több mint 4,2 millió ember regisztrált - mondta a kormányfő. Azt hiszik emberek, hogy lesz egy olyan helyzet, amikor a társadalom 60-70 százalékát beoltották, és őt nem kell beoltani. Két lehetőség van, vagy beoltatja magát valaki, vagy nem.
Aki azt hiszi, hogy valaki védett maradhat oltás nélkül, az téved
- mondta a kormányfő.
Senki nem ússza meg
- mondta, hozzátéve, csak egyéni védelem van, mindenkinek "fel kell vennie" az oltást.
Az oltás életet ment, mert a megbetegedés halált is okozhat - tette hozzá. (Pedig mindenki be van oltva, akinek az élete veszélyben, kivéve aki nincs - a szerk.)
Orbán Viktor szólt arról is, hogy a legnagyobb közbizalom az orvos iránt volt mindig is. Ilyen tapasztalatok miatt döntöttek úgy, hogy a háziorvosokra épül az oltási program - tette hozzá. Ők rendelkeznek a legjobb terepismerettel, és ők ismerirk legjobban az embereket - mondta a kormányfő. Ez egy logisztikai művelet, de mélyen ember is, itt nem zsák krumplikat kell feldobálni a platóra - tette hozzá. Ha valaki nem ért valamit, akkor az bátran fordulhat a háziorvosához.
Megszakértette a hatalom éhségét
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy olyan baloldalt még nem látott sehol, ami a válsághoz vezet, elbizonytalanodáshoz vezet az emberek körében. Most nem egy kormány működik, hanem egy válságkezelő operatív törzs.
A hatalom éhségét nem tudja legyűrni a baloldal, és úgy viselkedik, amire sehol nincs példa Európában.
Eszement dolgokat tapasztalunk, és nagyon nehéz sérelmeket okozó tónus nélkül beszélni a dolgokról. Ez nem egy egészséges dolog - tette hozzá. Én visszatartom a képviselőimet, hogy lépjünk fel az oltásellenes politikával szemben - ismertette a kormányfő. Inkább védekezzünk ehelyett - tette hozzá.
Orbán Viktor szólt arról is, hogy nyugaton és máshol a vita arról szól, hogyan segítsünk jobban, míg itthon a baloldal arról beszél, hogyan lehet jobban ártani a kormánynak. Le vagyok sújtva, amit a baloldaltól látok, és még mindig a parlament előtt van az a határozati javaslat, miszerint ne oltsunk keleti vakcinával.
Ha sikeresek leszünk a következő hat hétben, akkor kint leszünk a vízből
– ismertette a kormányfő. Magyarországon egyszerre kell a multinacionális profitéhség és a baloldal hataloméhsége ellen küzdeni. Minél több elemből van összerakva egy kormány, akkor könnyen megrepedhet az egység - mondta Orbán Viktor. Mi teljes egységben tudunk dolgozni a KDNP-vel.
Mindenre is lesz pénz, mindenkinek is lesz munkája
Orbán Viktor szólt arról is, hogy a teraszok kinyitása egy szimbolikus dolog lesz. 2021-22-ben 5000 milliárd forintot fordítunk a gazdaság újraindítására. Mindenki vissza tudja szerezni a munkahelyét, vagy újat tud kapni - tette hozzá.
Több munkahelyünk lesz a járvány után, mint azelőtt volt.
Most esélyt látok, hogy mindenki talpra tud állni - mondta a kormányfő.
Bátorítjuk a vendéglátósokat, hogy nyissák ki a kerthelységeiket
– mondta, majd az I. kerületet példaként hozva rossz tavalyi tapasztalatokról beszélt, mert szerinte a budavári önkormányzat tavaly megduplázta a teraszok területhasználati díját. A kormány most ezt mindenhol ingyenessé tette, amiért „elnézést kell kérnem az önkormányzatoktól, de magunkhoz kellett vennem a döntést, mert rossz tapasztalataim voltak”.
Áprilisban és májusban is lesz bértámogatás, automatikusan utalják majd ezt.
(Kuruc.info - Mandiner - Telex nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready