„Szálasi Ferenc emlékére” – ez a szöveg tűnt el a kőről egyetlen nappal azelőtt (március 27-én, csütörtökön - a szerk.), hogy a Fővárosi Közgyűlés határozatot hozott volna az emlékhellyé vált sírhely ügyében.
Zoom
A sír eredeti állapotában (Fotó: Bankó Gábor/444)
Zoom
Letakarták Szálasi Ferenc özvegyének sírkövén a nemzetvezetőre emlékező feliratot – értesült az Énbudapestem, a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő portál. A "nyilas terrort" emlegető lapocska meg nem erősített információik szerint a Farkasréti temetőben található sírhely bérlője végezhette az újabb átalakítást.
Zoom
A sír szemitajárás közben és után (képek: az ifjú DK-sok Fb-oldala)
Zoom
A kövön most az olvasható: „...persze hogy hittem, ha az ember szeret valakit, annak hisz”, és ez takarja el a korábbi „Szálasi Ferenc emlékére” feliratot.
Szálasi arcképe és a nyilaskeresztre hajazó szimbólum továbbra is a síron látható - ajvékol a Geri Hírmondó
Zoom
A jelenlegi állapot (fotó: Énbudapestem)
 A Fővárosi Közgyűlés jogszabálytervezete szerint Szálasi özvegyének "neonáci emlékhellyé vált" sírhelyét a Budapesti Közművek letakarhatja, ha a készíttetője nem távolítja el a nemzetvezető képét és a "nyilaskeresztre hajazó szimbólumot" (egy keresztről van szó... - a szerk.) a sírkőről, a főváros maga váltja meg a sírhelyet, és eltávolítja róla a követ
Zoom
A „Szálasi Ferenc emlékére” felirat helyére ez került: „...persze hogy hittem, ha az ember szeret valakit, annak hisz”. Az idézet Szálasi özvegyének, Lutz Gizellának egy 1988-as interjújából való (fotó: Énbudapestem)
Korábban az antifasiszta terroristákat támogató komcsi lap, a Mérce egy olvasói bejelentés kapcsán vette észre, hogy Lutz Gizellának, a nyilas vezető feleségének sírhelyén egy "nyilaskeresztre hajazó szimbólum" (még egyszer: egy kereszt a sírkövön - a szerk.) és a „Szálasi emlékére” felirat, valamint a "nyilasterror irányítójának" fényképe jelent meg. A vörös lap szerint "az izraelita temető mellett pár száz méterre fekvő sírt egy újfasiszta aktivista válthatta meg" a bérleti díj lejárta után, és ő intézhette a sírkövön az átalakításokat.
Kapcsolódó: