Szerda délután a Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban.
Zoom
Airbus H145 M típusú helikopter gyakorlatozik az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzõ Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 25-én (fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)
A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter 3 fővel a fedélzetén, egyelőre tisztázatlan körülmények között horvátország középső részén lezuhant.
Zoom
Fotó: Google Maps
A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre 2 katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.
A Honvédelmi Minisztérium a családok kiértesítését azonnal megkezdte, a fejleményekről a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztat – írja tárca hivatalos közleményében.
A hírt elsőként a 24.hu közölte idehaza a horvát N1 beszámolója alapján. Ők azt írták, hogy a helikopter Pakova és Miljevac község között zuhant le, a környéken hatalmas füstöt láttak.
A SibenikIN azt írja, hogy a helikopter olyan területen zuhant le, amely nem része a Krka Nemzeti Parknak, de része a Natura 2000 ökológiai hálózatnak, amely az Európai Unió veszélyeztetett fajainak és élőhelytípusainak megőrzése szempontjából fontos területekből áll.
Az Index.hr arról számolt be, hogy a baleset helyszínét már lezárták a rendőrök. Erről egy videót is közzétettek. A lapnak néhány környéken lakó arról számolt be, hogy hatalmas robbanást hallottak, majd égő guminak a szagát érezték.
 
Frissítés: drótkötélbe akadhatott bele
A Jutarnji nem hivatalos értesülései szerint a pilóta nem vett észre egy drótkötelet, és fennakadt rajta. A repülőgép lezuhant, és azonnal kigyulladt.
A lap a Sibenik-Knin rendőrkapitányság szóvivőjét is megkérdezte a Pakova Selo területén lévő Cikola-kanyonban történt helikopterbalesetről, de hivatalos információt nem kaptak, csak annyit, hogy a rendőrségi csapatok is a helyszínen vannak.
2. frissítés: hivatalosan még nem tudják a tragédia okát
A honvédelmi miniszter a kormány és a tárca nevében részvétét fejezte ki a horvátországi helikopter-balesetben elhunytak hozzátartozóinak szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium saját halottjának tekinti az elhunyt katonákat.
Elmondta: a 86. Kiss József Helikopter Dandár Különleges Légi Műveleti Osztag egy Airbus H145-ös helikoptere szerdán Horvátország területén lezuhant, három magyar katonával.
Közülük ketten kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában elhunytak, a harmadik katonát továbbra is keresik - emelte ki.
Az esemény kivizsgálása folyamatban van, a helyszínen tartózkodik a horvát légierő vizsgálóbizottsága, a horvát vezérkari főnök és a politikai vezetés. A helyszínre tart továbbá Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is egy különleges szakértői csoporttal.
A baleset részleteiről, bekövetkezésének okáról a szakértői vizsgálat befejezése után fognak beszámolni - mondta a politikus.
Arról is beszélt: a gyakorlat a Zára (Zadar) környékén található különleges légikiképző-központ szervezésében zajlott. Ez alkalommal magashegyi kiképzésben vettek részt a magyar katonák.
Kérdésre válaszolva a honvédelmi miniszter nem tudta megerősíteni azt a sajtóértesülést, hogy a magyar helikopter egy kifeszített drótkötélbe repült bele, és ez okozta a tragédiát.
Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva közölte, hogy a vizsgálat befejezéséig a honvédség nem röpteti a balesetben érintett géppel azonos típusú Airbus helikoptereit.
(Index - MTI nyomán)