Sepsiszentgyörgyön a Budapestről már ismert forgatókönyvet követve május 8-án holokausztos Élet menete volt, újabb emlékművet avattak. Az önkorbácsolás, a magyarok kollektív bűnösségének hangoztatásából jócskán kivette részét a háromszéki város RMDSZ-es polgármestere és egy vezető erdélyi református püspök. Az RMDSZ-es kollaboránsok azt a politikai rendszert kárhoztatták, amely Észak-Erdély magyarságának 1940-ben rövid négy esztendőre ugyan, de elhozta a "kis magyar világot".
Zoom
Antal Árpád (jobbról) és Aurel Vainer leleplezi az emlékművet (Fotó: covasnamedia.ro)
Háromszék, s azon belül Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es vezetése az utóbbi hetekben, hónapokban is egymásután bukja el a székely-magyar nemzeti jelképek, emlékművek megtartásáért egyébként nem általuk, hanem az egyszerű székely nemzettársaink által megvívott mindennapos küzdelmet a román megszállókkal szemben. Gondolunk itt elsősorban a székely zászló köztéri, közintézményeken történő megjelenítésének tiltására, a községházi magyar föliratok (Gidófalván és másutt) letakarására, az előpataki magyar temetőből kilopott sírkő román katonai hősi emlékművé átfaragására, vagy nem messze a Voican utcai zsidó temetőtől, a sepsiszentgyörgyi köztemetőben álló egyik első világháborús hősi emlékmű magyar fölirataitól, jelképeitől történt megfosztása utáni elrománosítására, amely utóbbi gaztettet a sepsiszentgyörgyi városvezetés magyar helytörténészek és más szakértők véleményezésével is próbálta igazolni.
Zoom
Élet menete Sepsiszentgyörgy utcáin (Fotó: Stiria de Covasna)
Sepsiszentgyörgyön május 8-án a budapesti gyakorlatnak megfelelően végigvonult a város utcáin az Élet menete a Csíki utcai iskolától a zsidó temetőig, ahol a régi szép csacsóleoni időkre emlékeztetően kivezényelt iskolások és önkéntes önkorbácsoló keresztyén vallási vezető, RMDSZ-es városvezetők tevékeny részvételével holokauszt-emlékparkot és obeliszket avattak. Antal Árpád RMDSZ-es polgármester és Kató Béla esperes, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke volt a leghangosabb magyar bűntudatsulykoló. Kató püspök, aki annak idején a Székely Mikó Kollégium román elrablása ellen harcot folytató Sántha Imre református tiszteletest igyekezett távol tartani a szónoki emelvénytől, most is elemében volt, amikor a többi között kijelentette: Örökösei vagyunk őseink szégyenének is, a magyarok vétkeztek, amiért bocsánatot kérünk.
Zoom
Az emlékmű magyar nyelvű fölirata (Fotó: Facebook)
Jelen volt az eseményen és fölemlítette a háromszéki magyarok megbocsáthatatlan bűneit Dan Ben-Eliézer, a Közel-Kelet egyetlen demokratikus országa, Izrael bukaresti nagykövete. Antal Árpád polgármester és Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Hitközségek Föderációjának elnöke leplezte le a zsidó holokauszt héber helyesírási hibával ellátott újabb sepsiszentgyörgyi emlékművét (Tudomásunk szerint 2009-ben már avattak emlékfalat a sepsiszentgyörgyi zsidó temetőben, s kicsit később emléktáblát a Csíki utcai iskola falán, ám Antal Árpád a csütörtöki eseményen mégis a sepsiszentgyörgyiek régi adósságának törlesztéséről beszélt - H. J.)
Roth Tibor, a brassói zsidó hitközség elnöke, a romániai cionista mozgalom vezetője, Aurel Vainer (eredeti írásban: Weiner - H. J.), a Romániai Zsidó Hitközségek Föderációja elnökének és Zsigmond Barna Pál Magyarország csíkszeredai főkonzuljának beszédei közben a Plugor Sándor Művészeti Líceum vonósnégyese szolgáltatta a megemlékezés művészi részét. Nincs tudomásunk arról, hogy a sepsiszentgyörgyi városvezetésnek sikerült volna megjelenésre és önkorbácsoló beszéd megtartására ösztönözni a Szentgyörgyön többségi római katolikus egyház ismertebb papját.
Zoom
Antal Árpád (balról) egy csíkszeredai túlélővel és városvezetőkkel (Fotó: covasnamedia.ro)
Üzenjük a háromszéki RMDSZ-es települési vezetőknek, név szerint Albert Álmos sepsiszentgyörgyi polgármesternek: ennek a főként politikai célokat és a magyarság kollektív bűnösségének sulykolását szolgáló eseménynek vajmi kevés köze volt az elpusztított emberekre való kegyeletes emlékezéshez. Hiába minden erőlködés, holokausztozás a háromszéki RMDSZ-es vezetés részéről, miközben megalkuvó politikájukkal veszni, eltüntetni, átformálni hagyják a székely-magyar jelképeket, s általában a magyar érdekeket. A román megszállók szívét a csütörtökihez hasonló események nem lágyítják meg, mert ők az önök megalkuvásos politikájának besegítésével vígan folytatják az ősi magyar területek vallási és etnikai összetételének megváltoztatását.
Éppen úgy folytatják, amiképpen a csütörtöki szentgyörgyi emlékműavatás izraeli díszvendégei is teszik ugyanezt Palesztinában az ottani őslakosok, a palesztinai arabok rovására. Hiába tehát a holokausztozás, a magyarországi Jobbik Magyarországért Mozgalomtól való látványos elhatárolódás, a Székelyföld autonómiájának ügyét a kettős mércés Nyugat, a nemzetközi szervezetek ezután sem fogják fölkarolni, mert nem érdekli őket, mert a változatlanság, a szent status quo fönntartásában érdekeltek. Amiképpen változatlanul maradnak az erdélyi, s azon belül a székelyföldi magyarság autonómiájának következetes követelését 1990-től mindmáig elszabotáló RMDSZ-es vezetők - bársonyszékkel a fenekük alatt - Bukarestben, Brüsszelben, Sepsiszentgyörgyön és Kovászna városban egyaránt.
Hering József - Kuruc.info