Július elsejétől fél éven át az úgynevezett Szlovákia tölti be az Európai Unió (EU) soros elnökségét. Hollandiától veszik át, majd az év végén Máltának adják tovább az uniós elnökség stafétáját.
A pénteken kezdődő elnökség az EU történetében már a 116. lesz, az unióba 2004-ben – Magyarországgal egy időben – belépett "Szlovákia" azonban most először látja el ezt a feladatot.
Az elnökség programját és annak prioritásait csütörtökön véglegesítette a kormány: a gazdaságilag erős Európára, a modern egységes piacra, a fenntartható migrációs és menekültpolitikára, illetve az unió nemzetközi színtéren játszott szerepére kívánnak összpontosítani.
Gazdasági téren a vállalkozások vonzerejének, illetve versenyképességének a növelését helyezik előtérbe, a másodikként említett prioritás az egységes digitális piac megteremtését tűzi ki célul, a harmadik pedig a külső uniós határok védelmére összpontosít.
A szlovákot megelőző holland uniós elnökség munkaprogramja négy kulcsterület köré épült, ezek a migráció és a nemzetközi biztonság, az erős eurózóna, az európai innováció és munkahelyteremtés, valamint a klíma- és energiapolitika voltak.
Az elnökséget ellátó ország biztosítja a Tanács képviseletét
Az uniós elnökséget ellátó ország biztosítja a tagországok kormányainak küldötteit tömörítő döntéshozó szerv, a Tanács képviseletét.
Az elnöklő országnak szoros koordinációt kell folytatnia tevékenységéről az Európai Bizottsággal, az Európai Parlamenttel, a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökével, valamint az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjével is.
A szlovák uniós elnökség különrendezvényeinek zöme – több mint 200 különböző szintű találkozó és fórum – Pozsonyban zajlik majd (melyről feltételezhetően minden adandó alkalommal elmondják majd, hogy ősi szlovák város - a szerk.). A találkozók központi helyszínéül az óvárosban található Vigadó felújított épületét választották, de lesznek rendezvények a pozsonyi várban, a régi parlament épületében, a Borik szállóban és a külügyminisztérium kongresszusi termében is.
A rendezvényekre 20 ezer hivatalos vendéget várnak
Az elnökség idején csaknem kétszáz szakértői szintű, 19 miniszteri szintű, és 7, parlamenti küldöttségek részvételével tartandó rendezvény lesz, ezeken mintegy 560 állandó és további 3 ezer ideiglenes feladatokat ellátó tolmács dolgozik majd. A rendezvényekre összesen több mint 20 ezer hivatalos vendéget várnak, őket 23 partnerszállodában szállásolják el.
Az elnökség rendezvényeit rendkívüli biztonsági intézkedések kísérik. Pozsony egyebek mellett megerősített rendőri jelenléttel és forgalomkorlátozásokkal készül, a fővárosban öt, külön feladatokkal megbízott rendőrségi csoport lesz hivatott gondoskodni a rendezvények biztonságról.
A pozsonyi rendezvények zavartalanságának szavatolására több környező megye rendőri állományának egy részét is a fővárosba vezénylik, megnövelik a városi rendőrség létszámát, valamint a kormány különleges esetekre egy kétszázfős katonai alakulat szolgálatba állítását is jóváhagyta.
Ami az uniós elnökség költségvetését illeti, Szlovákia viszonylag alacsony, 70 millió eurót nem túllépő összeggel számol. Ez az összeg a több éven át tartó előkészítés és az elnökség félévének költségeit is magában foglalja. Már több mint 18 milliót fel is használtak belőle, a kiadások nagyobb hányada az elnökség félévében esedékes.
A szlovák elnökség hivatalos logóját mintegy kétszáz pályamunka közül választották ki, és már februárban bemutatták: a függőleges elrendezésű ábra egy lágyítójel és hosszítójel között fektetve elhelyezett kettőspontból áll össze, és összhatásában egy internetes hangulatjelre (smiley) emlékeztet. A szlovák EU-elnökség szlovák, angol, francia és német nyelvű hivatalos honlapja – amely a féléves időszak hivatalos rendezvényeinek programját is tartalmazza – a www.eu2016.sk címen érhető el.
(MTI nyomán)