Oroszország volt elnöke, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, Telegram-csatornáján tette közé, hogyan alakulhat Ukrajna sorsa a háború után. A politikus egy fiktív térképen szemléltette, szerinte hogyan képzeli el Volodimir Zelenszkij Ukrajna határait a fegyveres konfliktust követően, majd azt is megmutatta, hogyan vélekedhetnek erről a nyugati elemzők.
A pszichotróp anyagok hatása alatt lévő ukrán elnök agyában a következő kép rajzolódott ki országa fényes jövőjéről (1. ábra). Nyugati elemzők úgy vélik, valójában így lesz (2. ábra) – írta Medvegyev, aki szerint a külföldi elemzők azzal számolnak, hogy a háborút követően
  • Luhanszk,
  • Donyeck,
  • Zaporizzsja,
  • Dnyipro,
  • Szumi,
  • Szimferopol,
  • Csernyihiv,
  • Cserkaszi,
  • Kropivnyick,
  • Mikolajiv
  • és Odessza megye Oroszország részét képezi majd,
  • míg Vinnyica és Csernyivci megye Románia területéhez tartozna.
  • Lengyelország kapná meg Zsitomir, Hmelnickij, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Rivne, Luck és Lviv megyét,
  • Magyarországnak pedig Kárpátalját szánják.
Az orosz politikus arról is kifejtette gondolatait, hogyan látja a jelenlegi európai politika Oroszországgal szembeni döntéseit.
Az egész jelenlegi európai politika Oroszországgal szemben az arrogáns bunkóság, a kamaszos infantilizmus és a primitív ostobaság undorító koktélja – fogalmaz bejegyzésének elején Medvegyev.
Szerinte először arról tettek bejelentést, „hogy meg akarják büntetni Oroszországot, amiért meg akarja védeni az embereket a szenvedéstől, és kiáll az érdekeik mellett”, majd azt a döntést hozták, hogy „darabokra tépik az orosz gazdaságot, és megfosztják az energiaexportból származó pénztől”.
(...) Nem érdekel, hogy Európának hatalmas ipara van, fejlett mezőgazdasága, és az uniós polgárok meleg, vízzel ellátott otthonban akarnak élni – írta Medvegyev, hozzátéve: „később eszükbe jutott, hogy a tél nem marad el, és hogy az alternatív gáz-, olaj- és szénkészletek drágák”. Ám úgy véli, ezekről a döntésekről általánosságban az mondható el, hogy „nem működnek túl jól”.
A csecsen vezetőnek mellesleg tetszett Orbán tusványosi beszéde
„Sok ország kezd rájönni, hogy Oroszország különleges katonai művelete Ukrajnában sikeres lesz, és hogy a nem oroszországi nacionalista csoportoknak szállított fegyverek sem fognak segíteni a helyzet megfordításában” – kezdte bejegyzését Ramzan Kadirov csecsen vezető közösségi oldalán.
Szerinte a magyar vezetés a „különleges katonai művelet” kezdete óta ezt az üzenetet próbálja közvetíteni Európa felé.
A minap Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ismét kifejtette véleményét az ukrajnai helyzetről és Európa jövőjéről. Ez egy nagyon informatív beszéd, amely józan elemzést ad a történtekről. Teljesen egyetértek Orbán Viktor álláspontjával – írta bejegyzésében a csecsen vezető, aki szerint nem biztos, hogy a kormányfő szavait a Nyugat vezetői is meghallják. Kifejtette: Oroszország többször figyelmeztetett a minszki megállapodások tiszteletben tartására, és ellenezte Ukrajna NATO-csatlakozását, amelyet az ország biztonságát közvetlenül fenyegető veszélyként magyarázott, de kérései nem találtak megértő fülekre. Ugyanakkor azt is lehetségesnek tartotta, hogy a Nyugat célja már a kezdetektől az volt, hogy legyengítse Oroszországot.
Ma a Nyugat és Európa nagyobb válságban van, mind gazdaságilag, mind politikailag, mint azt valaha is gondolták volna – vélekedett Kadirov. A vezető szerint több kísérletet is tettek arra, hogy polgárháborút szítsanak Oroszországban. „Mindegyikük kudarcot vallott, mert soha senkinek nem sikerült leigázni vagy megtörni az orosz népet” – tette hozzá.
Az orosz médiának is tetszett
Orbán Viktor tusványosi beszéde az orosz médiában is nagy figyelmet kapott. Vlagyimir Szolovjov, az állami Rosszija 1 televízió műsorvezetője egy vitaműsorban játszott le egy részletet a magyar miniszterelnök beszédéből. Kiemelte, hogy a volt amerikai elnök, Donald Trump, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor hasonlóan szemlélik a történéseket.
A Daily Beast munkatársa meg is osztott egy részletet a műsorból. Közösségi oldalán kiemelte: Oroszország azt tervezi, hogy beavatkozik a választásokba szerte a világon, beleértve leggyűlöltebb ellenségüket, az Egyesült Államokat is.
(Index nyomán)