Pénteken reggel 8-kor találkozunk a budapesti Erzsébet hídon, vagy ha annak lezárását a rendőrség "megoldja", a Ferenciek terén, mely gyülekezőhelyül is szolgál egész napra, ha feloszlatnának párszor, ami ugyanúgy forgalmi dugókkal jár. Alább a leggyakrabban felmerült kérdésekre adunk választ, pontosítva blokádunk forgatókönyvét.


Bár barikád építését most nem tartjuk célszerűnek, ezen a 2006. október 23-ai helyen gyülekezünk, ha a híd "foglalt" lenne

Miért a Kuruc.info szervezi a hídblokádot?

Mert a kormány megbuktatása érdekében sokan beszélnek, de szinte senki sem cselekszik, főleg nem szervezetten, célirányosan. Bár nem vagyunk párt, de hírportálunk eddig sem csak tudósított, hanem "gerillamódszereivel" közre is mûködött. Rendszeresen közzé tesszük az arra méltó közszereplők privát elérhetőségeit, a választások előtt antiliberális plakátjainkat ragasztgattuk, a tavaly őszi eseményekben pedig már olyan meghatározó szerepünk volt, hogy a kormány Gönczöl-bizottságának 263 oldalas jelentése 158-szor említi a Kuruc.info-t. Idén március 15-én néhány óra alatt, számítógépes SMS-küldő rendszerünk segítségével Budaházy szabadon bocsátásáért szerveztünk megmozdulást; két nap után jobbnak látták szabadon engedni, mint tízmilliókat költeni a készenlétre. Toroczkait pedig rögtön vidékre evakuálták, ahogy szervezkedni kezdtünk. Mindezt nem dicsekvésként, hanem felelősségünk és lehetőségeink érzékeltetése végett írtuk. Lesz ebből valami? - ilyen pesszimista kérdést külön nem is emelünk ki. Önbeteljesítő jóslat, amit mondunk. Ha hiszünk benne, s ott leszünk akár csak néhány tucatnyian, akkor megbéníthatjuk a közlekedést, majd közvetve valamelyest a rendszert is. Persze több ezer ember támogatására számítunk. Hírportálunk látogatottsága már meghaladja a Magyar Nemzet és a Népszabadság internetes oldalaiét, ez is bizakodásra adhat okot.

Ki adja a szervezésért a nevét?

A Kuruc.info. Mivel hírportálunkat üldözi a hatalom, ezért munkatársaink inkognitóban dolgoznak. Így is van olyan kollégánk, akit rendszeresen zaklat az ÁVO. Többen felfednénk magunkat, de csak azért, hogy „Ide lőjetek!”, nem tesszük meg. Miként sokan maszkban szállnak szembe a rendőrterrorral. Szerkesztőinknek nincsen szereplési vágyuk, nem akar senki a nemzet megmentőjeként tetszelegni, ha elérünk valamit, sikerünk közös olvasóinkkal. Mindezek ellenére a nemzeti oldal prominensei általában személyesen is ismerik néhányunkat.

Ki fogja a következményekért vállalni a felelősséget?

E kérdés feltevői általában a rendőrterror áldozataira gondolnak, és saját gyávaságukat próbálják elfedni mások feletti atyáskodással, akiket hülyének néznek. Pedig az elmúlt egy év tapasztalatai után mindenki tudja, hogy mi történhet vele, ha kijön tüntetni. Különösen, ha nem bejelentett demonstrációra. Így mindenki saját magáért vállal felelősséget. (Hasonlóan az Irakban szolgáló magyar katonákat se kell sajnálni; önszántukból mennek, s nem örülnének, ha megvonnák tőlük a lehetőséget.) A kockázat fennáll, ugyanakkor a híradások - beleértve a mieinket is - értelemszerûen a kirívó, véres esetekre fókuszáltak. De tudni kell azt is, hogy jelenleg már egyetlen politikai fogoly sincs Magyarországon, mindenki szabadult. Valójában aki nagyon nem akar bajba kerülni, az oszolhat, ha oszlatnak, de addig ott kell lennie, buzdítania kell azoknak is, akik bevallottan gyávábbak vagy sok a veszítenivalójuk, felelősségük.

Milyen szervezetek csatlakoztak?

Mivel polgári engedetlenségi akcióról van szó, magánszemélyekre van szükségünk. Amúgy is láttunk már tucatnyi szervezet által támogatott rendezvényt, ahol százan se voltak. Nem kérdés, hogy ki milyen szervezet tagja. Támogatja a hídblokádot Budaházy György, Toroczkai László, Novák Előd, Gonda László, az ex-SZDSZ-es országgyûlési képviselő Vass István, és a taxisblokád néhány szervezője is. A hídon kiderül, hogy még pontosan kik. Tömören: a Pesti Srácok...

Miért nem titokban szervezzük?

A titkosszolgálat milliárdokból szerelkezhet fel, és - bár nem szeretünk ügynöközni - vannak beépített embereik. Ezért úgy nem mûködne, ráadásul akkor kevesen lennénk. Sokan mondják, hogy Orbánnak csak nem kéne hazaengednie az embereket egy sokezres tüntetésről. Tulajdonképpen mi egy hasonlót hirdetünk többek közt helyettük, nincs ezen mit titkolni.

Miért pont pénteken reggel nyolckor kezdjük a blokádot?

Ez a taxisblokád évfordulója, kommunikációs szempontból fontos az összekötés, hogy a közvélemény lássa a kettős mércét. De jó időpontban is van: ekkor van értelme lezárni az utat, míg pl. este nem sok vizet zavarnánk, miképp a sokak által "feltalált" október 23-án sincs nagy forgalom, így sok értelme se. (Augusztus 20-án pedig maga a rendőrség zárja le a hidakat, még sem történik semmi.)

Miért (csak) a budapesti Erzsébet hídra megyünk, s mit tegyenek a vidékiek?

A Kossuth téri piknikezés nem vezet eredményre. A hídblokád nem nagy, de kézenfekvő ötlet. Több helyszínen egyszerre való fellépésre egyelőre nem vagyunk képesek. Aki sokat markol, keveset fog. Félő, hogy ismét szétfolyna komolytalan akciók tucatjaivá az ellenállás, mint az elmúlt egy évben oly sokszor. Nem becsüljük le azok érdemeit, akik kitartóan tüntettek egy-egy városban folyamatosan, de most másról van szó. Ezért egyelőre mindenkit csak az Erzsébet hídra hívunk. (Vidékieknek vasúti menetrend itt, Keletitől 7-es busszal, Nyugatitól metróval 10 perc a Ferenciek tere.) Ez önmagában is komoly fennakadást okozhat (gondoljunk a 2002-es blokádra, ráadásul most még a Szabadság híd felújítás alatt van), és ha ott erőt mutatunk, s "kedvet" adunk sokaknak, kiszélesíthetjük az akciót vidéki helyszínekre is. Tavaly október 23-án voltak néhányan, akik eredményesen lezárták a Lánchidat is, ezért nem ellenezzük, ha baráti körök kiscsoportos akciókat (pl. bombariadók) párhuzamosan hajtanak végre, akár csak a rendőri erők megosztására, de az Erzsébet hídról nem csábíthatnak el senkit!

A legfontosabb: Mi a pontos forgatókönyv?

Reggel legkésőbb 8 órakor épp arra kell "sétálnia" mindenkinek. Az első percek a legfontosabbak, mert sokan késhetnek, s ha sikerül felállni, sokan csatlakoznak majd. Ha a híd közepén reménytelen a blokád kialakítása a rendőrök megszállása miatt, akkor a Ferenciek tere felé az első olyan helyen lépünk le az útra élőláncot alkotni, ahol lehet. Ha a rendőrség lezárná a helyszínt, köszönjük, akkor nincs is más dolgunk, csak kávézgatni a Ferenciek terei Jégbüfében. Amennyiben kiszorítanának minket, mindannyiszor szivárogjunk vissza a Ferenciek terei 7-es buszmegállókba (jöhetünk metróval is egy megállót)! Ott teljesen törvényesen várakozhatunk, okozhatunk tumultust, majd ha ismét elegen vagyunk, kell legyen egy bátor kezdeményező, aki elindul ismét az út közepe felé, s néhányan már meg tudják állítani a forgalmat. Ideális esetben az Erzsébet híd közepe felé vonulunk, de nehezebb helyzetekben a gyülekező mindig a Ferenciek tere. Barikád építését most nem támogatjuk, a vérmesebbeket pedig kifejezetten meg kell fékezni, menjenek máshova balhézni! Mentőket kéretik átengedni. Öltözzünk vastagon, legyen hosszú, vízálló kabátunk. Egyéb tanácsok itt. A Duna fölött mindig mozgó levegőn könnyen elszáll a könnygáz, de legyen munkáskesztyûnk, hogy bedobhassuk a gránátokat. Hozzunk továbbá "szurkoló" felszereléseket, pl. autósboltokban 1500 forintért kapható, sûrített levegős dudát.

Ki fogja koordinálni a hídon a lépéseket, "csapatmozgásokat" és hogyan?

Nincs szükség különösebb „haditervre”, és ne is akarjon senki a hídon parancsokat osztogatni! Az eddigi tüntetések általában épp azért haltak el, mert céltalanul bolyongtunk a városban. Most előre leszögeztük: nem tágítunk. Lesznek bátrak és portálunkról is közismert, elismert arcok, akiket lehet követni, ha mégis kell, de ez is inkább csak a kezdeti felálláskor szükséges, legfeljebb még az esetleges oszlatások utáni ismétlésekkor. A Kuruc.info-n pedig közzé tesszük az esetleges újabb lépéseket, de csak órákkal később, ha pl. elég sokan gyûlünk össze a híd alatti rakpartok lezárására. Reggel senki se üljön a monitor elé, mert nem tudósítunk, mindenkinek a hídon a helye, mégpedig legkésőbb 8 órára!

Mi a célja a blokádnak?

A kormány megbuktatása. És utána? Szerkesztőségünk úgy gondolja: ez legyen a legnagyobb bajunk! Részben szórakozásképp megtekinthet egy néhány perces videót, mely a magyar South Park első részeként látott napvilágot a 2002-es hídblokád után. De kis önkritikával lássuk be: hasonló gúnyos rajzfilm készülhetett volna a Kossuth téri "szabadegyetemről" is, az ottani, gyakran szánalmas elképzelésekből, mely lejáratta nem csak az amúgy dicséretesen kitartó lánctüntetéseket, de az egész nemzeti oldalt is ebből a szempontból. A Kuruc.info által tervezett akciót azonban nem akarjuk nevetségessé tenni, ezért a célokról most már nem nyitunk vég nélküli vitát (elég volt az elmúlt egy év), ami amúgy is csak megosztana. Az alapkérdésben, a kormány elzavarásában egyetértünk. Az Erzsébet hídon nem fogunk "alkotmányozó nemzetgyûlést" tartani, hiszen annak hatása a tüntetőkre felérne egy vízágyúval. Aki szét akarja dumálni a blokádot, inkább maradjon a tévé vagy a monitor előtt!

Hogyan lehet még segíteni a blokádot?

Nem csak a legbátrabbak tudnak tenni közös sikerünkért. A buzdítás is nagyon hasznos a hátsó sorokból. Közzétettünk továbbá toborzó plakátokat, ezt most még elküldheti az interneten ismerőseinek, illetve kérjük, hogy a fórumokban is gyakran terjessze a blokád hírét, mert nagyon cenzúrázzák mindenhol! Végül győzze meg telefonon is ismerőseit, hogy pénteken reggel 8-ra mindenkinek az Erzsébet hídnál a helye!


Kuruc.info szerkesztősége


Kapcsolódó felhívásunk:
Most vagy soha: hídzárat szervez a Kuruc.info a taxisblokád évfordulójára!