2021. szeptember 24., péntek, Gellért napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:48 Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban14:04 Elkeseredésében spammelni kezdett a Jobbik13:50 Az már rendben van, ha a munkáltató írja elő a kötelező oltást?13:27 Európai Bordalfesztivál kezdődik Baranyában12:35 Nyilvánosságra hozták a biztonsági kamerák felvételeit a Kapitólium ostromáról12:17 A bukaresti törvényszék elutasította az EMNP és az MPP fúziójának bejegyzését12:12 Két budapesti hidat is tisztítanak a hétvégén11:24 Kínos ez mindenhonnan nézve11:07 Olaszországban őrizetbe vették a volt katalán elnököt10:43 A Moderna vezetője szerint egy éven belül véget érhet a járvány - főleg, ha még a csecsemőket is beoltják10:34 Lőszereket találtak egy autóban a beregsurányi határállomáson10:24 Újabb ügyvéd ellen indult büntetőeljárás korrupció miatt10:12 Hat beteg hunyt el, 531 új fertőzöttet találtak09:26 "Hello, Spanyolország! Hello új kihívás!" - Orbán lánya és veje új otthonra lelt09:12 Kampányüzemmód: a választás előtt visszaadják a teljes 13. havi nyugdíjat, minimálbér-emelés is lesz
24 óra legolvasottabbjai

Friss hírek, Tanulmányok ::

Gyakran ismételt kérdések az Erzsébet híd pénteki blokádjáról

Pénteken reggel 8-kor találkozunk a budapesti Erzsébet hídon, vagy ha annak lezárását a rendõrség "megoldja", a Ferenciek terén, mely gyülekezõhelyül is szolgál egész napra, ha feloszlatnának párszor, ami ugyanúgy forgalmi dugókkal jár. Alább a leggyakrabban felmerült kérdésekre adunk választ, pontosítva blokádunk forgatókönyvét.


Bár barikád építését most nem tartjuk célszerűnek, ezen a 2006. október 23-ai helyen gyülekezünk, ha a híd "foglalt" lenne

Miért a Kuruc.info szervezi a hídblokádot?

Mert a kormány megbuktatása érdekében sokan beszélnek, de szinte senki sem cselekszik, fõleg nem szervezetten, célirányosan. Bár nem vagyunk párt, de hírportálunk eddig sem csak tudósított, hanem "gerillamódszereivel" közre is mûködött. Rendszeresen közzé tesszük az arra méltó közszereplõk privát elérhetõségeit, a választások elõtt antiliberális plakátjainkat ragasztgattuk, a tavaly õszi eseményekben pedig már olyan meghatározó szerepünk volt, hogy a kormány Gönczöl-bizottságának 263 oldalas jelentése 158-szor említi a Kuruc.info-t. Idén március 15-én néhány óra alatt, számítógépes SMS-küldõ rendszerünk segítségével Budaházy szabadon bocsátásáért szerveztünk megmozdulást; két nap után jobbnak látták szabadon engedni, mint tízmilliókat költeni a készenlétre. Toroczkait pedig rögtön vidékre evakuálták, ahogy szervezkedni kezdtünk. Mindezt nem dicsekvésként, hanem felelõsségünk és lehetõségeink érzékeltetése végett írtuk. Lesz ebbõl valami? - ilyen pesszimista kérdést külön nem is emelünk ki. Önbeteljesítõ jóslat, amit mondunk. Ha hiszünk benne, s ott leszünk akár csak néhány tucatnyian, akkor megbéníthatjuk a közlekedést, majd közvetve valamelyest a rendszert is. Persze több ezer ember támogatására számítunk. Hírportálunk látogatottsága már meghaladja a Magyar Nemzet és a Népszabadság internetes oldalaiét, ez is bizakodásra adhat okot.

Ki adja a szervezésért a nevét?

A Kuruc.info. Mivel hírportálunkat üldözi a hatalom, ezért munkatársaink inkognitóban dolgoznak. Így is van olyan kollégánk, akit rendszeresen zaklat az ÁVO. Többen felfednénk magunkat, de csak azért, hogy „Ide lõjetek!”, nem tesszük meg. Miként sokan maszkban szállnak szembe a rendõrterrorral. Szerkesztõinknek nincsen szereplési vágyuk, nem akar senki a nemzet megmentõjeként tetszelegni, ha elérünk valamit, sikerünk közös olvasóinkkal. Mindezek ellenére a nemzeti oldal prominensei általában személyesen is ismerik néhányunkat.

Ki fogja a következményekért vállalni a felelõsséget?

E kérdés feltevõi általában a rendõrterror áldozataira gondolnak, és saját gyávaságukat próbálják elfedni mások feletti atyáskodással, akiket hülyének néznek. Pedig az elmúlt egy év tapasztalatai után mindenki tudja, hogy mi történhet vele, ha kijön tüntetni. Különösen, ha nem bejelentett demonstrációra. Így mindenki saját magáért vállal felelõsséget. (Hasonlóan az Irakban szolgáló magyar katonákat se kell sajnálni; önszántukból mennek, s nem örülnének, ha megvonnák tõlük a lehetõséget.) A kockázat fennáll, ugyanakkor a híradások - beleértve a mieinket is - értelemszerûen a kirívó, véres esetekre fókuszáltak. De tudni kell azt is, hogy jelenleg már egyetlen politikai fogoly sincs Magyarországon, mindenki szabadult. Valójában aki nagyon nem akar bajba kerülni, az oszolhat, ha oszlatnak, de addig ott kell lennie, buzdítania kell azoknak is, akik bevallottan gyávábbak vagy sok a veszítenivalójuk, felelõsségük.

Milyen szervezetek csatlakoztak?

Mivel polgári engedetlenségi akcióról van szó, magánszemélyekre van szükségünk. Amúgy is láttunk már tucatnyi szervezet által támogatott rendezvényt, ahol százan se voltak. Nem kérdés, hogy ki milyen szervezet tagja. Támogatja a hídblokádot Budaházy György, Toroczkai László, Novák Elõd, Gonda László, az ex-SZDSZ-es országgyûlési képviselõ Vass István, és a taxisblokád néhány szervezõje is. A hídon kiderül, hogy még pontosan kik. Tömören: a Pesti Srácok...

Miért nem titokban szervezzük?

A titkosszolgálat milliárdokból szerelkezhet fel, és - bár nem szeretünk ügynöközni - vannak beépített embereik. Ezért úgy nem mûködne, ráadásul akkor kevesen lennénk. Sokan mondják, hogy Orbánnak csak nem kéne hazaengednie az embereket egy sokezres tüntetésrõl. Tulajdonképpen mi egy hasonlót hirdetünk többek közt helyettük, nincs ezen mit titkolni.

Miért pont pénteken reggel nyolckor kezdjük a blokádot?

Ez a taxisblokád évfordulója, kommunikációs szempontból fontos az összekötés, hogy a közvélemény lássa a kettõs mércét. De jó idõpontban is van: ekkor van értelme lezárni az utat, míg pl. este nem sok vizet zavarnánk, miképp a sokak által "feltalált" október 23-án sincs nagy forgalom, így sok értelme se. (Augusztus 20-án pedig maga a rendõrség zárja le a hidakat, még sem történik semmi.)

Miért (csak) a budapesti Erzsébet hídra megyünk, s mit tegyenek a vidékiek?

A Kossuth téri piknikezés nem vezet eredményre. A hídblokád nem nagy, de kézenfekvõ ötlet. Több helyszínen egyszerre való fellépésre egyelõre nem vagyunk képesek. Aki sokat markol, keveset fog. Félõ, hogy ismét szétfolyna komolytalan akciók tucatjaivá az ellenállás, mint az elmúlt egy évben oly sokszor. Nem becsüljük le azok érdemeit, akik kitartóan tüntettek egy-egy városban folyamatosan, de most másról van szó. Ezért egyelõre mindenkit csak az Erzsébet hídra hívunk. (Vidékieknek vasúti menetrend itt, Keletitõl 7-es busszal, Nyugatitól metróval 10 perc a Ferenciek tere.) Ez önmagában is komoly fennakadást okozhat (gondoljunk a 2002-es blokádra, ráadásul most még a Szabadság híd felújítás alatt van), és ha ott erõt mutatunk, s "kedvet" adunk sokaknak, kiszélesíthetjük az akciót vidéki helyszínekre is. Tavaly október 23-án voltak néhányan, akik eredményesen lezárták a Lánchidat is, ezért nem ellenezzük, ha baráti körök kiscsoportos akciókat (pl. bombariadók) párhuzamosan hajtanak végre, akár csak a rendõri erõk megosztására, de az Erzsébet hídról nem csábíthatnak el senkit!

A legfontosabb: Mi a pontos forgatókönyv?

Reggel legkésõbb 8 órakor épp arra kell "sétálnia" mindenkinek. Az elsõ percek a legfontosabbak, mert sokan késhetnek, s ha sikerül felállni, sokan csatlakoznak majd. Ha a híd közepén reménytelen a blokád kialakítása a rendõrök megszállása miatt, akkor a Ferenciek tere felé az elsõ olyan helyen lépünk le az útra élõláncot alkotni, ahol lehet. Ha a rendõrség lezárná a helyszínt, köszönjük, akkor nincs is más dolgunk, csak kávézgatni a Ferenciek terei Jégbüfében. Amennyiben kiszorítanának minket, mindannyiszor szivárogjunk vissza a Ferenciek terei 7-es buszmegállókba (jöhetünk metróval is egy megállót)! Ott teljesen törvényesen várakozhatunk, okozhatunk tumultust, majd ha ismét elegen vagyunk, kell legyen egy bátor kezdeményezõ, aki elindul ismét az út közepe felé, s néhányan már meg tudják állítani a forgalmat. Ideális esetben az Erzsébet híd közepe felé vonulunk, de nehezebb helyzetekben a gyülekezõ mindig a Ferenciek tere. Barikád építését most nem támogatjuk, a vérmesebbeket pedig kifejezetten meg kell fékezni, menjenek máshova balhézni! Mentõket kéretik átengedni. Öltözzünk vastagon, legyen hosszú, vízálló kabátunk. Egyéb tanácsok itt. A Duna fölött mindig mozgó levegõn könnyen elszáll a könnygáz, de legyen munkáskesztyûnk, hogy bedobhassuk a gránátokat. Hozzunk továbbá "szurkoló" felszereléseket, pl. autósboltokban 1500 forintért kapható, sûrített levegõs dudát.

Ki fogja koordinálni a hídon a lépéseket, "csapatmozgásokat" és hogyan?

Nincs szükség különösebb „haditervre”, és ne is akarjon senki a hídon parancsokat osztogatni! Az eddigi tüntetések általában épp azért haltak el, mert céltalanul bolyongtunk a városban. Most elõre leszögeztük: nem tágítunk. Lesznek bátrak és portálunkról is közismert, elismert arcok, akiket lehet követni, ha mégis kell, de ez is inkább csak a kezdeti felálláskor szükséges, legfeljebb még az esetleges oszlatások utáni ismétlésekkor. A Kuruc.info-n pedig közzé tesszük az esetleges újabb lépéseket, de csak órákkal késõbb, ha pl. elég sokan gyûlünk össze a híd alatti rakpartok lezárására. Reggel senki se üljön a monitor elé, mert nem tudósítunk, mindenkinek a hídon a helye, mégpedig legkésõbb 8 órára!

Mi a célja a blokádnak?

A kormány megbuktatása. És utána? Szerkesztõségünk úgy gondolja: ez legyen a legnagyobb bajunk! Részben szórakozásképp megtekinthet egy néhány perces videót, mely a magyar South Park elsõ részeként látott napvilágot a 2002-es hídblokád után. De kis önkritikával lássuk be: hasonló gúnyos rajzfilm készülhetett volna a Kossuth téri "szabadegyetemrõl" is, az ottani, gyakran szánalmas elképzelésekbõl, mely lejáratta nem csak az amúgy dicséretesen kitartó lánctüntetéseket, de az egész nemzeti oldalt is ebbõl a szempontból. A Kuruc.info által tervezett akciót azonban nem akarjuk nevetségessé tenni, ezért a célokról most már nem nyitunk vég nélküli vitát (elég volt az elmúlt egy év), ami amúgy is csak megosztana. Az alapkérdésben, a kormány elzavarásában egyetértünk. Az Erzsébet hídon nem fogunk "alkotmányozó nemzetgyûlést" tartani, hiszen annak hatása a tüntetõkre felérne egy vízágyúval. Aki szét akarja dumálni a blokádot, inkább maradjon a tévé vagy a monitor elõtt!

Hogyan lehet még segíteni a blokádot?

Nem csak a legbátrabbak tudnak tenni közös sikerünkért. A buzdítás is nagyon hasznos a hátsó sorokból. Közzétettünk továbbá toborzó plakátokat, ezt most még elküldheti az interneten ismerõseinek, illetve kérjük, hogy a fórumokban is gyakran terjessze a blokád hírét, mert nagyon cenzúrázzák mindenhol! Végül gyõzze meg telefonon is ismerõseit, hogy pénteken reggel 8-ra mindenkinek az Erzsébet hídnál a helye!


Kuruc.info szerkesztõsége


Kapcsolódó felhívásunk:
Most vagy soha: hídzárat szervez a Kuruc.info a taxisblokád évfordulójára!


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready