Marxszal, Che Gueverával és EU-zászlóval a háta mögött ajánl tőkét a rongálásért a vörös csillagos Vajnai Attila, a szélsőséges Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke. Az Együtt viszont ingyen, őszinte bevándorlóimádatból buzdító a röhejes plakátok ellen fellépésre (illetve mert kell minden nyilvánosság a nagyítóval is alig kimutatható törpepártnak).
Mindeközben a "baloldali" ellenzék többi része hőbörög, a tettekre mindig rest kormány pedig folytatja a szavazatvadász álkeménykedését.
Frissítés: Rendőrök vigyázzák a Rogán-szomszéd plakátjait a csokif@szra vágyóktól 
Az Együtt nevű törpepárt azt ígérte, ha utcára kerülnek a nemzeti konzultációs plakátok, leszaggatják őket. Hat aktivistájukat elkapták és szabálysértésért előállították. A jegyzőkönyvből derült ki számukra: a rendőrség eleve figyeli a város több pontján a plakátokat és vadászik a rongálókra.
Vasárnap hajnalban a rendőrség hat ember állított elő Budapesten a kormány népszerűségzuhanásának fékezése céljából kirakott plakátok megrongálása, hivatalosan 50 ezer forintot nem meghaladó kárértékű szabálysértés miatt. A Zsindex szerint vasárnap kora reggel még két tőke helyett kormányt döntögetőt bent tartottak a zuglói kapitányságon, de azóta őket is elengedték. A kár 30 ezer forintos.
A plakátokat az Y-GEN Egyesület nevű politikai gittegylet aktivistái festették le, ők - mint kiderült - az Együtt ifjúsági szervezete. Miután az Index megírta, hogy egy nyomdában 333 darab óriásplakát készül "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!" felirattal, és még kétszer ennyi más szlogenekkel, a demokrata Együtt közleményben azt írta: Ha ezek tényleg utcára kerülnek, leszaggatjuk őket.
Úgy tűnik, ha le nem is szaggatták, de azért demokratikusan megrongálták őket. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke kora reggel Facebook-oldalára ki is posztolt párat a hajnali termésükből, és megerősítette az információt a rongálók előállításáról.
Az Index kérdésére a fikazabáló elmondta, természetesen mindent jogi segítséget megadnak aktivistáiknak, az akciójukkal egyetért és továbbra is a plakátok leszaggatására buzdít. Hogy ő maga is részt vett-e a plakátrongálásban, azt mondta: Velük nem voltam ott, de a Facebookom tanúsága szerint kivettem a részem a dologból.
Nem lehet minden plakát mellé egy rendőrt állítani, vagyis de
Az egyik előállított rongáló az Indexnek elmondta, fél egy körül estek neki a plakátoknak, majd miután már végeztek és sétáltak volna hazafelé, vették észre, hogy rendőrök követik őket. A járőrök igazoltatták őket, és rájuk ijesztettek azzal, hogy be is fogják vinni őket, azonban erre mégsem került sor. A törzsi ebolatenyészetre ácsingózó demokraták sétáltak tovább, majd már a Városligetben, egy padnál érte utol őket a rendőrautó, hogy "bocs, mégis be kell vinnünk titeket".
A kihallgatás során az egyik aktivista elmondása szerint a rendőrök először megpróbálták bűncselekménynek beállítani a plakátrongálást, majd csak miután ez ellen határozottan tiltakoztak, kezdték el azt szabálysértésnek nevezni.
A rendőrségi jegyzőkönyvekből meglepetésükre az is kiderült, azért bukhattak le, mert a rendőrség operatívan figyelteti a városban a nemzeti konzultációs plakátokat.

Nem sűrűn csinálunk ilyet, de adunk plakáttervötletet a kormánynak
Az előállított csokif@szra vágyakozók a rendőröknek elmondták, előre kitervelt politikai akciót hajtottak végre, és még egyszer megtennék.
Egymástól függetlenül több felforgató csoport is kiszemelte magának a menekültellenes plakátokat. Az Együtt aktivistáitól például a rendőrök azt is megkérdezték, Vajnai Attila felhívására cselekedtek-e, aki kétezer forintot ígért egy-egy megrongált plakátért: a Munkáspárt volt politikusa, jelenleg az Egyesült Baloldal nevű kommunista párt vezetője ugyanis tegnap tette közzé felhívását.
(Zsindex ebolacsalogatása nyomán)
Frissítés: Jobbik: a kormány és a baloldal is túlzásba esett
A Jobbik szerint a kormány és a baloldal is túlzásba esett a bevándorlásról szóló óriásplakátok ügyében, előbbi azzal, hogy "rendőröket delegált" a plakátokhoz, míg utóbbi a rongálásra buzdító reakciójával. Ezt Farkas Gergely, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője mondta vasárnap Budapesten, más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.
A jobbikos képviselő elmondta, a kormány a "belföldi közvélemény manipulációjára, propagandára" használja a plakátokat. Farkas Gergely közölte, úgy tudja, a rendőrség egy esetben DNS-mintát is vett a plakátrongáló személyének kiderítésére, ami - szerinte - aránytalan lépés, helyette a közbiztonság javítására kellene hasonló mértékű erőforrásokat mozgósítani.
Emellett kiemelte: a Jobbik korábban többször szenvedett kárt plakátrongálás miatt, ezért, miként akkor, most is elfogadhatatlannak tartja az ilyen cselekedetet. A jobbikos képviselő emlékeztetett arra, hogy pártja elsősorban a határőrség visszaállításával szorítaná vissza a bevándorlást.
(MTI)
Kapcsolódó: