Egy újabb holokausztot felidéző, rettenetes esemény történt az Afrikai Unió tagállamainak Egyenlítői-Guineában június 26-27-én rendezett 23. csúcsértekezletén. Az arab országok rasszista és antiszemita képviselői ugyanis közölték: nem hajlandók folytatni a munkájukat, amíg a jelen lévő zsidók el nem hagyják az üléstermet. A „választottaknak” végül távozniuk kellett, holott igazán nincsenek hozzászokva az ilyesmihez, végtére is évtizedek óta ők szoktak másokat bojkottálni, „karanténba zárni”, és blokád alá helyezni.

„Sohasem láttam ilyenfajta rasszizmust és antiszemitizmust. Megaláztak minket” – kesergett az egyik zsidó üzletasszony, aki már el is hagyta az Afrikai Unió csúcsértekezletének helyet biztosító Egyenlítői-Guinea fővárosát.
A zsidó küldöttség meghívását kezdeményező Yardena Ovadia a következőképpen idézte föl az újabb holokausztot sejtető eseményeket: „Az egyik egyiptomi diplomata a megnyitót megelőzően rendezett ünnepi vacsorán odajött az asztalunkhoz, és megkérdezte tőlünk, mit csinálunk itt, miközben kipát viselő emberek csoportjára mutatott”. Az Egyenlítői-Guinea elnökével jó viszonyt ápoló Ovadia elmagyarázta az egyiptomi küldöttnek, hogy a kipás zsidók az ő barátai, és nem Izraelből, hanem az USA-ból érkeztek. Ennek ellenére az Arab Liga képviselői a következő napon közölték: nem hajlandók belépni sem az ülésterembe mindaddig, amíg az „izraeli delegáció” tagjai el nem távoznak onnan.

A zsidók ezután hivatalosan tájékoztatták a résztvevőket – köztük számos állam-és kormányfőt -, hogy ők „amerikaiak, és nem izraeliek”, azonban a kirekesztő, rasszista nácikat mindez nem hatotta meg. Mint Ovidia elmondta, az USA Kongresszusának egyik képviselője is velük volt, de még ő sem tudott segíteni a szegény zsidókon.
Így végül az amerikai zsidó szervezetek 14 küldötte kénytelen volt szedelőzködni, és elhagyni a konferencia helyszínét. A csúcsértekezlet a szörnyűséges incidens miatt egy órás késéssel kezdődött el.
A bűnös kirekesztésnek még súlyos következményei lehetnek. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szerencséjére ugyan nem volt jelen, azonban a helyettese bizony ott volt, és nem tett semmit a zsidók megvédelmezése érdekében. De gyanúba keveredhet többek között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Abdel-Fattáh esz-Sisi egyiptomi államfő, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök és négy iráni miniszter is, akik közül egyik sem vette szárnyai alá az üldözötteket. A zsidó delegáció botrányos kirekesztésének kezdeményezője pedig állítólag Mauritánia államfője volt.
Zoom
A Palesztin Hatóság jelen lévő képviselője felszólalásában annyit mondott, hogy a zsidók ugyan megtapasztalták a holokausztot, azonban napjainkban ők hajtanak végre holokausztot a palesztin nép ellen.
Egyenlítői-Guinea elnöke, Teodoro Obiang személyesen kért bocsánatot az USA-ból érkezett zsidóktól, és meghívta őket egy ünnepi vacsorára. Az invitálást azonban a „választottak” nem fogadták el.
Perge Ottó - Ynetnews nyomán