50 perccel felszállás után vesztette el a kapcsolatot az Air Algerie a géppel, amely 116 embert szállított. Már hajnalban meg kellett volna érkeznie Algírba. A repülő Burkina Faso és Mali határvidékén heves viharokon repült át a hírek szerint. A legfrissebb hírek szerint a gép a nigeri Niamey városa közelében lezuhanhatott.
Az Air Algerie közölte: felszállás után 50 perccel kapcsolatot vesztett egy MD83 típusú géppel, amely 110 utassal és hatfős személyzettel a fedélzetén Algírba tartott csütörtökön – számolt be több hírforrás is. A 110 utasból a hírek szerint csak 4 algériai állampolgár volt. Az utasok többsége francia, a személyzet pedig spanyol.

Egy algériai magántelevízió megerősítetlen információja szerint a gép Niger fővárosa, Niamey közelében lezuhanhatott. A hírt a kínai CCTV és a dél-afrikai EWN csatorna is közzétette. A gép Burkina Faso fővárosából, Ouagadougou-ból 0 óra 45 perckor indult, és hajnali 5 óra 40 percre kellett volna megérkeznie.
Ütközést kellett elkerülniük?
Egy neve elhallgatását kérő algériai illetékes közlése szerint a repülőgép már nem volt messze az algériai határtól, amikor a légi irányítás arra kérte a pilótákat, hogy térjenek le az útvonalról a rossz látási viszonyok miatt, illetve, hogy elkerüljenek egy ütközést egy Algírból Bamakóba tartó repülővel.
Közben a Twitteren közzétettek egy radarképet, amelyen jól látszik, hogy heves viharok voltak azon a területen, ahol a gép eltűnésekor járhatott.

A gép eredeti útvonala a fegyveres konfliktusoktól sújtott Mali fölött vezetett át, de egy magas rangú francia katonatiszt szerint nem valószínű, hogy a lázadók rendelkeznének olyan fegyverrel, amellyel utazási magasságban le tudnának lőni egy repülőgépet. A francia hadsereg tavaly januárban vonult be Maliba, hogy megállítsa az iszlamista fegyveresek előretörését.
Spanyol cégé a gép
A gépet az algériai légitársaság üzemelteti, de a spanyol Swiftair vállalat a tulajdonos. A spanyol cég az esetről közleményt adott ki csütörtök délelőtt, amelyben megerősítették a híreket. Azt írták: a repülőnek hajnali 5 óra 10 percre kellett volna megérkeznie, és azóta sem lehetett kapcsolatba lépni a géppel. A hatfős személyzetből ketten voltak a pilóták, négyen a légiutas-kísérők. A mentők és a Swiftair munkatársai ezekben a pillanatokban is a helyszínre tartanak - írták.
Hírek szerint a Swiftair csak néhány napja használta a 18 éves MD83-ast.

A 1986-ban alapított, magántulajdonban lévő Swiftairnek több mint 30 repülőgépből álló flottája és több mint 400 dolgozója van - írják a honlapjukon. Ügyfeleik közé tartozik a Spanair, valamint a DHL és a Fedex csomagszállító vállalatok is.
Az MD83-ason 167 utas fér el, maximális sebessége 890 kilométer/óra.
Frissítés: Megtalálták az eltűnt gép roncsait
Francia katonák megtalálták a csütörtök hajnalban eltűnt algériai utasszállító repülőgép roncsait Maliban - jelentette honlapján a BBC brit közszolgálati adó a BFMTV francia tévécsatorna jelentésére hivatkozva.
A BBC azt írta, hogy a meg nem erősített francia jelentések szerint a repülőgép Mali középső vagy északi részén zuhant le.
Az Air Algérie légitársaság AH 5017-es számú, Ouagadougouból Algírba tartó járatával a felszállás után mintegy 40 perccel szakadt meg a légi irányítás kapcsolata. A gép pilótái nem sokkal korábban "vihar miatt" a járat útvonalának megváltoztatását kérték.
Az utasszállítón 110 utas volt, köztük 51 francia állampolgár.
A francia légierő két Mirage-2000 típusú vadászgéppel látott neki a repülő felkutatásához.
(MTI)
(HVG - MTI)