Az orosz elnök és nemzetbiztonsági kabinetje hétfőn megvitatta egyebek között annak a módozatait, hogy miként lehetne szembeszállni az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezettel másokkal közösen a nemzetközi jog keretein belül.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy az "operatív tanácsozáson" emellett terítékre került a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére elfogadott béketerv, továbbá Oroszország hozzájárulása az ebolajárvány elleni nemzetközi erőfeszítésekhez.
Az esetleges döntésekről Peszkov nem beszélt, és az Iszlám Állam elleni lehetséges háborús szövetségeseket sem nevezte meg. Az összefogást az Egyesült Államok kezdeményezte, de Washington és Moszkva viszonya jelenleg a legrosszabb a hidegháború vége óta. Oroszország még nem válaszolt a kezdeményezésre. A tanácsozáson részt vett többek között Dmitrij Medvegyev kormányfő, Szergej Ivanov, az elnöki hivatal vezetője, Szergej Lavrov külügyminiszter és Alekszandr Bortnyikov, a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) vezetője.
Az Iszlám Állam potenciális fenyegetést jelent Oroszország számára, mert a tagjai között sok harcos van az Észak-Kaukázus hegyvidékéről, ahol csecsen szeparatisták két háborút is vívtak szülőföldjük függetlenségéért 1994-1996 és 1999-2000 során. Az Iszlám Állam iraki állásait amerikai és francia harci repülőgépek támadják, és az Egyesült Államok vasárnap közölte, hogy más országok is jelezték: hajlandóak részt venni a hadműveletekben.
(MTI)