A második libanoni háború idején a Földközi-tenger libanoni partvidékén az izraeli légierő által támadott olajtartályokból a tengerbe és a partvidékre kiömlő, fölgyulladt olaj környezetkárosításának "jóvátételeként" a zsidó államot 850 millió dollár azonnali megfizetésére szólította föl az ENSZ közgyűlése. A nagy többséggel elfogadott határozat azonban nem kötelező erejű. Izrael viszont máris az ENSZ-t vádolja egyoldalúsággal, a már megszokott, manipulációkra alapozott Izrael-ellenes határozat megszavazásával - tudósít a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.

Izraeli légitámadás libanoni tározók ellen 2006-ban
A ma éjszaka végbement szavazáson az Izraelt azonnali kártérítésre fölszólító javaslatra 170 ország képviselője szavazott igennel, hatan ellenezték azt, hárman tartózkodtak. A ma éjszakai határozat értelmében Izraelnek 850 millió dollárt azonnali kártérítést kell fizetnie Libanonnak. A nagy többséggel megszavazott, ám nem kötelező érvényű határozat ezúttal sem volt több az Izraellel kapcsolatos szokásos ENSZ-beli színjátéknál, miután ahhoz, hogy a zsidók valóban kinyissák a pénztárcájukat, még a Biztonsági Tanács ámenje is szükséges lenne. Márpedig ott az Amerikai Egyesült Államok és még mások is, menetrendszerűen vétót emelnek az Izraelt károsan érintő határozati javaslatok ellen. Amerika, akárcsak Kanada és Ausztrália a ma éjszaka megejtett közgyűlési szavazáson is nemmel szavazott az Izraelt azonnali kártérítésre fölszólító határozati javaslatra.

A libanoni partvidék éjjel 2006-ban (b) - A libanoni tengerpart szennyeződése 2006-ban (j)
A 2006 nyarán Izrael és a libanoni Hizbulláh szervezet között lezajlott, úgynevezett második libanoni háború - amelyet az arabok a naptári hónapról elnevezve "támmúzi háborúnak" (حرب تموز) neveznek - mindössze harmincnégy napig tartott, amelynek során az izraeli légierő gépei szándékosan bombázták a Libanonon földközi-tengeri partvidéke mentén levő olaj- és földgáztárolókat, kőolaj-finomítókat, olajszállító tankhajókat. Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár kezdeményezésére novemberben egy vizsgálóbizottság megállapította, hogy az izraeli támadások következtében keletkezett környezetszennyezés miatt Libanont közel 900 millió dollár kár érte. Az ENSZ-közgyűlés közben döntött arról is, hogy újabb vizsgálóbizottság állapítsa meg azt, hogy a libanoni kőolaj-létesítmények ellen 2006 nyarán végrehajtott izraeli támadások következményeként milyen kár érte a Libanonnal szomszédos országokat.

Ron Prosor is megmondta: Izrael nem fizet
Az izraeli kormány és a ma éjszakai ENSZ-közgyűlési szavazást megelőző vitában részt vett Ron Prosor, a zsidó állam nagykövete természetesen minden felelősséget elhárított magáról, s határozottan kijelentette, hogy Izrael nem fog fizetni. Az izraeli kormány ugyanis a mostani közgyűlési szavazást egy újabb, menetrendszerű Izrael-ellenes, manipulációkra alapozott határozatnak tartja, miután az országok képviselői, maga a környezetkárosítást vizsgáló szakértői csoport nem vette figyelembe a második libanoni háború során a zsidó államot ért anyagi kárt, emberi és egyéb veszteséget. "Ez egy újabb Izrael-ellenes, manipulációkra épített határozat, miközben a környezetszennyeződés már régen eltűnt", áll többi között az izraeli kormány nyilatkozatában.
Hering J. - Kuruc.info