Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök - jelentette be maga a politikus hétfő délelőtt.
Sánchez azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége, Begona Gómez ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben.
"Úgy döntöttem, hogy ha lehet, még nagyobb erővel folytatom a kormány élén" - mondta a szocialista politikus beszédében. Mint mondta: a döntést feleségével közösen hozta meg, miután támogatói a múlt hét végén Madridban és más városokban szolidaritási gyűléseket szerveztek a maradása érdekében.
Az 52 éves politikus szerdán váratlanul jelentette be, hogy fontolgatja a lemondást a feleségével szemben megfogalmazott, szerinte alaptalan és kitalált állítások miatt.
Felesége, a közhivatalt nem viselő Begona Gómez ellen felhozott vádakat a Manos Limpias (Tiszta kezek) nevű jobboldali szervezet terjesztette elő. A szervezet befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval vádolta. A szervezet később elismerte, hogy a vádak olyan médiajelentéseken alapulnak, amelyek hamisak lehetnek. A madridi ügyészség a múlt héten azt is kérte, hogy a 49 éves Gómez ellen indított előzetes vizsgálatot szüntessék meg.
Sánchez múlt szerdán azt írta az X-en, hogy elege van a jobboldal és a szélsőjobboldal által létrehozott politikai sárdobálásból.
Szombaton több mint tízezren tüntettek Madridban, és azt követelték, hogy a balközép kormányfő maradjon hivatalában. Vasárnap este mintegy ötezren jelentek meg a spanyol fővárosban. Ne adjátok fel! feliratú táblákat tartottak a kezükben, és azzal vádolták a jobboldalt, hogy zsaroláshoz és álhírekhez folyamodik.
Alberto Núnez Feijóo, az ellenzéki Néppárt (PP) vezetője azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy "gúnyt űzött a spanyolokból", amikor a hatalomban maradás mellett döntött, és "tisztán választási,vagy igazságszolgáltatási stratégia, vagy mindkettő állt a lépése hátterében".
"Spanyolországnak nincsen az állampolgáraihoz méltó miniszterelnöke" - jelentette ki az ellenzéki vezető újságírók előtt, azt állítva, hogy Pedro Sánchez "a múlt Spanyolországát képviseli", és csak a kormánya "agóniáját vagy dekadenciáját képes meghosszabbítani".
"A távozás fantasztikus lehetőségéről mondott ma le" - mondta a jobboldali vezető vitriolos hangú beszédében, előrejelezve a spanyol belpolitika további keményedését.
A spanyol parlament tavaly novemberben, közel négy hónappal az előrehozott választások után, szűk többséggel erősítette meg Sánchezt a kormányfői poszton újabb négyéves ciklusra. Sánchez ellentmondásos módon amnesztiát ígért a katalán szakadároknak két katalán párt támogató szavazataiért cserébe.
(MTI)