Az orosz csapatok hétfőn ismét ágyúzták a dél-ukrajnai Herszon megyét, egy 60 éves helyi lakos életét vesztette Kizomisz faluban, egy 37 éves férfi pedig megsebesült - tudatta Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon.
Délután az orosz erők rakétatámadást indítottak az ország középső részében fekvő Poltava megye ellen, de senki sem sérült meg, és a rakéták károkat sem okoztak - közölte Filip Pronyin, a régió kormányzója a Telegramon. Az ukrán légierő megerősítette, hogy az orosz erők rakétákat lőttek ki északkelet felől a Poltava megyében lévő Mirhorod város felé. A légierő arra figyelmeztetett, hogy további légicsapások veszélye is fennáll a keleti és az északkeleti országrészek ellen.
Az ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ közölte, hogy átmenetileg leálltak a Telegram közösségi portálon az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a katonai hírszerzés és a digitális fejlesztési minisztérium hivatalos chatbotjai (mesterséges intelligencia), amelyek segítenek az orosz agresszió elleni küzdelemben. A Telegram blokkolta a chatbotokat, de rövid időn belül feloldotta. Az Ukrajinszka Pravda hírportál a Reuters hírügynökség értesülésére hivatkozva azt írta, hogy tévedésből blokkolhatták a chatbotokat.
Az ukrán vezérkar hétfői harctéri jelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt nap alatt az ukrán erők 131 ellenséges támadást vertek vissza, ebből 55-öt a Donyeck megyei Avgyijivka irányában. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 467 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett hat orosz harckocsit, 37 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 21 drónt.
(MTI)