A háború kezdete óta először látogatott a brit királyi család egyik tagja Ukrajnába.
A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint Zsófia edinburghi hercegnő, III. Károly király legfiatalabb testvérének, Eduárd edinburghi hercegnek a felesége látogatása során találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és feleségével.
A hercegnő találkozott olyanokkal is, akik ellen a konfliktus során szexuális erőszakcselekményeket követtek el, akiket kínvallatásnak vetettek alá, valamint olyan gyerekekkel, akiket erővel elszakítottak családjuktól és Oroszországba vittek, de azóta visszatértek Ukrajnába.
A brit külügyi tárca az edinburghi hercegnő ukrajnai látogatásának bejelentéséhez fűzött tájékoztatásában kiemeli, hogy Nagy-Britannia 2022 óta 4,7 milliárd font (2155 milliárd forint) nem katonai jellegű támogatásban részesítette Ukrajnát. Ennek részét képezi az a 660 millió font (303 milliárd forint) értékű kétoldalú segítségnyújtási program, amelynek elsődleges célja olyan nők és fiatal lányok megsegítése, akik ellen szexuális erőszakcselekményeket követtek el.
A program részeként a brit hatóságok együttműködnek az ukrán főügyészséggel annak érdekében, hogy a háborús szexuális bűncselekmények ügyében induló büntetőeljárások középpontjában az ilyen támadások túlélőinek érdekei álljanak - fogalmaz tájékoztatásában a londoni külügyminisztérium.
A tárca kiemeli azt is, hogy a brit kormány pénzügyi és technikai segítséget nyújt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak, emellett olyan különleges képesítésű szakértőket is a térségbe vezényelt, akik háborús bűncselekmények, illetve a háborúhoz kötődő szexuális erőszakcselekmények kivizsgálásához tudnak segítséget nyújtani.
(MTI)