George Soros "magyar származású" milliárdos befektető szerint Európának "fel kell ébrednie", és "fel kell ismernie, hogy Oroszország megtámadta" – írja a CNBC. A hírhedt spekuláns szerint az ukrán gazdaság állapota sokkal fontosabb az EU számára, mint a politikai bizonytalansággal terhelt Görögország helyzete.

Soros szerint "szükség van kiegyensúlyozni az Oroszország ellen hozott szankciókat az Ukrajnának nyújtott segítség növelésével", erre pedig 2015 első negyedévében sort kellene keríteni. Szerinte az Oroszországnak okozott kár sokkal gyorsabban és mélyebben következett be, mint ahogy arra bárki is számított, és szerinte nem lenne meglepő, ha az egész történet az ország csődjével végződne.
A dolgok ilyen alakulása – párosulva az Iszlám Állam, illetve a globális deflációs hatással – ugyanakkor pont Európa számára okozhat komoly kockázatokat, különösen az euró lehet sérülékeny. A zsidó szélhámos szerint azért is kellene több pénzt adni Ukrajnának, mivel úgy az ország "a remény földje" lehetne, így pedig Putyin nem tudná Oroszország nehézségeit a nyugati államokra kenni.
Soros szerint ezzel így tisztán látszana, hogy Putyin válna felelőssé az oroszországi felfordulásért, és így az elnöknek irányt kellene váltania, vagy brutális elnyomással tudná csak megőrizni hatalmát. Ha Putyin elbukna, akkor a milliárdos csaló szerint egy "gazdasági és politikai reformer" (magyarul: az ő emberük - a szerk.) követhetné őt a hatalomban. Bármelyik megoldásra is lyukadunk ki, Oroszország potenciálisan megszűnik veszélynek lenni Európa számára. Az EU-nak azt kell csinálnia Soros szerint, hogy eddig nem használt hitelfelvevői kapacitást kellene igénybe vennie, és "unortodox forrásokat kellene találniuk".
(HVG korrigálva)
Korábban írtuk: