Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet dzsihadistái felgyújtottak egy olajmezőt Tikrít közelében, hogy akadályozzák az iraki kormányerőknek a város visszafoglalására indított hadműveletét - állították csütörtökön szemtanúk.
Egy katonai forrás szerint a szélsőségesek amiatt gyújtották fel az Adzsil olajmezőt, hogy így védjék magukat az iraki katonai helikopterek támadásaitól.
Az iraki hadsereg hétfőn mintegy 30 ezer katona és a légierő részvételével átfogó offenzívát indított a Bagdadtól északra fekvő Tikrít visszavételére, de a művelet a rejtőzködő orvlövészek és az utak mentén elhelyezett robbanószerkezetek miatt lassan halad.
Az olajmezők birtoklása fontos szerepet játszik az Iszlám Állam finanszírozásában. Mielőtt tavaly júniusban a dzsihadisták kezére került, az Adzsil mezőn naponta 25 ezer hordónyi nyersolajat és 150 millió köblábnyi földgázt (1 köbméter = 35,3 köbláb) termeltek ki.
Eközben csütörtökön több robbantásos merényletet követtek el az iraki fővárosban, Bagdadban és környékén.
A helyi rendőrség közölte, egy külvárosi piacon három polgári lakossal végzett és további tizenkét embert sebesített meg egy felrobbanó pokolgép. A dél-bagdadi Dora negyedet aknavetős támadás érte, amelyben ketten meghaltak, és további hatan megsebesültek.
A főváros egyik északkeleti kerületében katonai őrjáratot talált el egy robbanószerkezet, a merényletben három katona meghalt, másik hét megsebesült. A Bagdadtól 30 kilométerre délre fekvő Mahmúdíja piacterén ugyancsak robbantásos merényletet követtek el, s a merénylet három halálos áldozatot szedett, heten megsebesültek.
(MTI)