Megtalálták a francia Alpokban múlt kedden lezuhant Germanwings-repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát - jelentette be csütörtökön Brice Robin, a nyomozást vezető marseille-i ügyész. Tájékoztatása szerint "van remény" arra, hogy az adathordozó értékelhető adatokat tartalmaz.
A második fekete dobozt (D.F.D.R. Digital Flight Data Recorder) délután találta meg egy csendőrnő a szerencsétlenség helyszínén, a földbe süllyedve.
Az ügyész kora esti sajtótájékoztatóján elmondta: "általános állapota alapján van remény arra, hogy kinyerhetők belőle értékelhető információk". Közlése szerint a fekete doboz ötszáz adatot rögzített a szerencsétlenül járt repülőgépről. A fekete dobozt még csütörtökön eljuttatják a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) szakértőihez Párizsban, akik megkezdik az adatok elemzését.
Az ügyész azt is közölte, hogy az áldozatoknak a baleset helyszínén összegyűjtött 2854 maradványából sikerült 150 DNS-mintát elkülöníteni.
"Ez nem jelenti azt, hogy azonosítottuk a 150 áldozatot" - hangsúlyozta az ügyész. Emlékeztetett arra, hogy az azonosítást a hozzátartozóktól vett DNS-mintákkal való összehasonlítás alapján tudják elvégezni.
"Ígéretet teszek arra, hogy minden egyes azonosításról minden áldozat családját azonnal tájékoztatni fogjuk" - tette hozzá.
Öngyilkosságról tájékozódott
A Germanwings német légitársaság lezuhant gépének másodpilótája az öngyilkosság lehetséges módozatairól tájékozódott az interneten a katasztrófa előtti napokban, és legalább egyszer a pilótafülke ajtajára vonatkozó kifejezésekre is rákeresett - közölte csütörtökön a düsseldorfi ügyészség a másodpilóta lefoglalt táblagépének vizsgálata után.
A közlemény szerint a felhasználói fiók adatai, a készülék révén lebonyolított személyes levelezés és a keresőkifejezések alapján megállapítható, hogy a táblagépet a másodpilóta használta.
A böngészőprogramban az előzményeket nem törölték, így rekonstruálni lehetett, hogy a másodpilóta milyen kifejezésekre keresett rá a katasztrófa előtti napokban, március 16. és március 23. között. A készülék felhasználója az interneten orvosi kezelési módszerekről, valamint az öngyilkosság fajtáiról és végrehajtási módozatairól tájékozódott, és legalább egy napon több percig a pilótafülke ajtajával és az ajtóra vonatkozó biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos szavakra keresett rá - áll a közleményben.
(MTI)