Görögország 8-10 ezer menedékkérőt fogad be a menekültek szétosztására vonatkozó uniós terv alapján – ezt mondta szerdán a görög parlamentben Joannisz Mucalasz migrációsügyi miniszterhelyettes.
A politikus szerint a Görögországba érkező illegális bevándorlók 85 százaléka jogosult a menekültstátusra. Legkésőbb novemberben teljesen működőképesnek kell lenniük az öt égei-tengeri szigeten felállítandó uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központoknak, az úgynevezett hot spotoknak. Mucalasz hozzátette ugyanakkor, hogy Görögországból semmiképpen nem lesz egy "gigantikus migráns- és menekülttábor".
Közben szerda reggel újabb 5 ezer migráns érkezett Athén kikötőjébe, Pireuszba több komphajó fedélzetén, míg kedden 7 ezer "menekültet" szállítottak a kikötővárosba Leszbosz és Híosz szigetéről – jelentette az állami televízió.
A "menekültek" továbbra is szünet nélkül áramlanak az égei-tengeri görög szigetekre: egyedül kedden több mint 5 ezren érkeztek. A görög parti őrség kedden körülbelül 250 embert mentett ki az Égei-tengerből.
A görög rendőrség szerdán közölte, hogy felszámoltak egy nemzetközi bűnszervezetet, amely Törökországból a görögországi Kósz szigetén keresztül Macedóniába és Olaszországba csempészett "menekülteket". Vasárnap 12 embert, pakisztáni, egyiptomi, iraki és szíriai állampolgárokat vettek őrizetbe Athénban, és több száz hamis személyigazolványt, útlevelet és más dokumentumot foglaltak le tőlük.
(MTI nyomán)