Az európai értékek szerint a gyermek szent. Az M1 hírcsatornának nyilatkozó gyerekjogi szakértő szerint a gyerekhez való hozzáállás mélyen kulturális kérdés, így amit mi szabályok alatt értünk, az számukra nem létezik. Gyurkó Szilvia azt mondta: a kétségbeesés miatt is dobnak át gyerekeket a kerítésen, de ez akkor is a gyerekről való lemondásnak számít.
Már korábban is használtak élő pajzsként kisgyerekeket a bevándorlók. Ezúttal három nappal ezelőtt az osztrák határon, Spielfeldben dobáltak át gyerekeket a kerítésen a migránsok.
Nem ez volt az első ilyen eset. A szeptemberi horgosi összecsapás egyik legmegdöbbentőbb pillanata az volt, amikor két gyermeket, egy fiút és egy lányt a migránsok átdobtak a kerítésen magyar területre. A mentők látták el, és szállították őket kórházba. A jelenlegi magyar-szerb határnál voltak olyan "férfiak", akik a gyereküket maguk előtt tartva mentek neki a sorfalnak, vagyis őket használták pajzsnak.
A bicskei vasútállomáson történt éhségsztrájkkor pedig nem szálltak le a vonatról, és sem élelmiszert, sem pedig vizet nem fogadtak el a rendőröktől. Ezt a gyerekeknek sem engedték.
A gyerekekhez való viszony kulturális kérdés
Az, amit mi szabályok alatt értünk, számukra egész egyszerűen nem létezik. A gyerekekkel kapcsolatban az európai és a mohamedán  gondolkodás között nagy a szakadék. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő szerint ez a kulturális különbségből fakad.
Vannak kultúrák, ahol civil szervezetek törekednek arra, hogy a szülők ne számot adjanak a gyerekeknek, hanem nevet, hogy legyenek anyakönyvezve, hogy járhassanak iskolába. Tehát nagyon sok mindentől függ, hogy egy gyerekkel miként bánik egy család, és ez nagyon mélyen kulturális kérdés. Ahogyan az is, hogy egy ilyen krízishelyzetben egy szülő hogyan reagál, és mit mérlegel, magyarázta a szakember.
(Híradó nyomán)