Hétfő hajnalig tárgyalt Brüsszelben a rendkívüli uniós csúcsot megelőző egyeztetésen a legfontosabb kérdéseiről a német kancellár a török kormányfővel.
Az Európai Unió és Törökország vezetőinek csúcstalálkozója a hétfőn kezdődik, melynek célja, hogy megvitassák a migrációs válság kezelésének legfőbb kérdéseit. Kiszivárgott értesülések szerint a napirenden egy olyan akcióterv szerepel, amely keretében Ankara állítólag kötelezettséget vállal arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen és visszafogadja az unióból kitoloncolt bevándorlókat - számoltak be Angela Merkel és Ahmet Davutoglu találkozójáról német kormányforrások.
Cserébe az EU hárommilliárd eurót ajánlott a török menekültpolitika támogatására, ígéretet tett továbbá a vízumliberalizációs tárgyalásoknak, valamint a tagjelölt Törökország integrációjának a felgyorsítására
A csúcs két főszereplőjének tekintett német kancellár és a török miniszterelnök órákon keresztül tartott találkozóján részt vett a soros európai uniós elnöki tisztséget betöltő Hollandia kormányfője, Mark Rutte is.
(MTI)