Megkezdődött hétfőn a migránsok visszatelepítése Görögországból Törökországba annak a megállapodásnak megfelelően, amelyet az Európába tartó, ellenőrzés nélküli menekültáradat megállítását célzó erőfeszítések keretében az Európai Unió és Ankara kötött.
Zoom
A megegyezés értelmében Törökország visszafogadja a március 20. óta illegálisan Görögországba érkezett összes migránst és menekültet, köztük a Szíriából érkezetteket is, cserébe az EU legális úton, közvetlenül Törökországtól szíriai menekültet ezreik veszi át.
Az unió egyúttal több pénzt ad Ankarának, felgyorsítja a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamatot, illetve haladást ígért Törökország EU-csatlakozási tárgyalásain.
A visszatelepítést hétfőn Leszbosz és Híosz szigetén kezdték meg. Az előbbiről két, az utóbbiról egy török hajó indult el összesen 131 migránssal Törökországba az Égei-tengeren át.
Ewa Moncure, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex szóvivője elmondta, hogy a visszatérők többsége Pakisztánból és Bangladesből származik. Minden egyes migránst civil ruhás uniós határőr kísért. A görög készültségi rendőrség emberei is jelen vannak a hajókon.
Híosz szigetén több tucatnyi aktivista és a "menekültekkel" szimpatizálók egy csoportja tüntetést tartott a migránsok visszatelepítése ellen. "Szabadságot a visszaküldendő embereknek!" - kiabálták.
Frissítés: a kizárólag élősködési céllal érkezett bevándorlókat hazaküldik a törökök
Megérkezett hétfőn az első visszatoloncolt "menekülteket" szállító két hajó a görög Leszbosz szigetéről a nyugat-törökországi Dikili városába – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.
Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex török katamaránokat bérelt, ezeken összesen 131 pakisztáni, bangladesi és szíriai migráns, valamint ugyanennyi rájuk felügyelő rendőr volt. A két szíriai saját döntése alapján önként tért vissza Törökországba, egyikük az apját veszítette el nemrég, másikuk a családját szeretné újra látni – írta a hírügynökség.
A kikötőben felállított sátrakhoz vezető rövid szakaszon a hatóságok fehér ponyvákkal korlátozzák a láthatóságot. A helyszínen először egészségügyi vizsgálat alá vetik a betolakodókat, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat.
Dikili felett helikopterek köröznek, a kikötőben készenléti rendőrök vannak, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében. A migránsokat buszokkal szállítják tovább.
Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter hétfőn a Habertürk hírtelevízió élő adásában úgy nyilatkozott, hogy a nem szíriai "menekülteket" először az északnyugat-törökországi Kirklareli tartomány egyik táborába szállítják, majd a szükséges ügyintézés után hazájukba küldik tovább őket. Ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eljárások, Törökország csak bizonyos ideig tudja vendégül látni a gazdasági menekülteket – mondta.
Bozkir kiemelte, hogy a Görögországból visszatoloncolt "menekültek" 70 százaléka azonban szíriai lesz, akiket a délkelet-törökországi Osmaniye város közelében található táborokban helyeznek el, a szíriai határtól nagyjából 40 kilométerre. Az ott tartózkodó menekültek közül küldenek majd Európába szíriaikat, pontosan annyit és akkor, amennyi és amikor Törökországba érkezik – tette hozzá.
Közölte, hogy Törökország 11 ezer embert képes pótlólag elhelyezni, és ezt a keretet a közeljövőben 17 ezerre szeretnék növelni.
(MTI)