A macedón rendőrség könnygáz bevetésével verte vissza vasárnap a görög határnál több mint ötszáz migráns rohamát a határkerítés ellen - jelentették szemtanúk a helyszínről.
Az Idomeni görög falu közelében lévő illegális migránstábor lakói közül több százan gyűltek össze a határkerítésnél, és megpróbálták áttörni.
Zoom
Zoom
A görög rendőrség csak annyit közölt, hogy feszült a helyzet a határátkelőnél.
Egy meg nem nevezett macedón tisztségviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a migránsok kövekkel dobálták a macedón rendőröket, utóbbiak erre reagálva vetettek be könnygázt. A migránsok a határkerítést nem törték át - tette hozzá.
Az AP hírügynökség úgy tudja, a migránsok azért gyűltek össze az átkelőnél, mert arról értesültek, hogy megnyitják. A macedón rendőrség cáfolta, hogy erre készülnének.
Több mint egy hónapja az idomeni tábor mintegy 11 ezer lakója követeli, hogy Macedónia újra nyissa meg a határátkelőt, amely a Nyugat-Európába vezető migránsútvonalon fekszik. A macedón hatóságok azonban hetek óta egyetlen migránst sem engedtek át.
A görög hatóságok megpróbálják rávenni ezeket az embereket, hogy menjenek a fogadóközpontokba, de kevés sikerrel.
Az Európai Unió és Törökország március 18-án megállapodást kötött, amely szerint az EU visszaküldi Törökországba azokat az illegális bevándorlókat, akik március 20-a után érkeznek valamelyik görög szigetre. Cserében az EU-tagországok - egy egyelőre 72 ezres kontingens erejéig - "legális úton" átvesznek Törökországtól ugyanannyi magát szíriainak mondó "menekültet", ahányat a görög szigetekről visszavisznek Törökországba.
Frissítés: A kerítés elleni támadást karba tett kézzel végignéző görög hatóságok elítélték "a sérülékeny emberekkel szembeni oktalan erőszakot"
Veszélyesnek és sajnálatosnak nevezték a migránsok elleni macedón rendőri erőszakot az idióta görög hatóságok vasárnap. A görög válságstáb szóvivője szokatlanul éles hangnemben utasította el „a sérülékeny emberekkel szembeni oktalan erőszakot".
A macedón biztonságiaknak könnygáz, villanógránát és gumilövedék segítségével sikerült megfékezniük vasárnap az idomeni táborból érkezett több száz migráns rohamát. A betolakodók kétszer támadták meg a határkerítést. Szemtanúk szerint a görög rendőrség közbeavatkozás nélkül, a távolból figyelte az eseményeket.
Zoom
A macedón rendőrök nem bánnak kesztyűs kézzel a söpredékkel
Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet úgy tudja, hogy az erőszakos rendőri fellépés miatt több tucatnyian sebesültek meg. Az erős szél az idomeni táborig vitte a könnygázt, így azok is élvezhették, akik nem vettek részt a rohamban. Többen légzési nehézségekre panaszkodtak, három migránst kórházba kellett vinni - mondta a szervezet tisztségviselője. Azt is mondta, hogy néhány embert gumilövedék sebesített meg, bár a macedón rendőrség tagadja, hogy bevetett volna ilyen eszközt.
A macedón hatóságok szerint az összecsapásokban három rendőr könnyebben megsérült.
Egy meg nem nevezett macedón tisztségviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a migránsok kövekkel dobálták a macedón rendőröket, erre reagálva vetettek be könnygázt. A migránsok a határkerítést nem törték át.
Zoom
Túrázhatnak a sajnáltató képek a világsajtóban (Europress - Bulenct Kilic / AFP)
A roham előzményeként aktivisták szombaton arab nyelvű szórólapokat osztogattak az idomeni tábor lakóinak, amelyek a kerítéshez hívták a migránsokat vasárnap reggelre. Egyes információk szerint ekkor egy ötfős küldöttség megkérdezte a macedón rendőröket, hogy megnyitják-e a határt, amire ők nemmel válaszoltak. Ezután indult roham több száz fő - köztük sok gyerek - részvételével a határkerítés ellen.
Március közepén egy hasonló akcióban felforgatók egy megáradt határfolyó átszelésére buzdították a migránsokat, körülbelül kétezren vágtak neki az útnak. Hárman vízbe fúltak.
(MTI - Faktor  nyomán)
Kapcsolódó: