Rendkívüli állapotot hirdetett ki a sok öngyilkossági kísérlet miatt egy kanadai indián közösség vasárnap, miután előző éjjel 11 tagja próbált meg véget vetni életének.
Az ontariói Attawapiskat közösségről van szó, amelynek mindössze kétezer tagja van. Márciusban további 28-an próbálkoztak öngyilkossággal, azaz a szombatiakkal együtt már csaknem 40-en hat héten belül. A tavaly szeptember óta feljegyzett száz kísérlet közül csak egy volt végzetes.
Zoom
Attawapiskat
A kanadai egészségügyi hatóság a rendkívüli állapot hírére válságstábot küld a közösségbe. A csapatban van két mentális tanácsadó is. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is foglalkozik az üggyel.
"Szívbemarkolók az Attawapiskat közösségről érkező hírek. Tovább dolgozunk azon, hogy javítsuk minden őslakos életkörülményeit" – írta Trudeau üzenetében egy közösségi portálon.
Nem ez az indián közösség az egyetlen, amelyben vészesen megnőtt az öngyilkossági kísérletek száma. Manitobában két hónap alatt 146-an próbáltak meg végezni magukkal, közülük hatan haltak meg.
Kanada őslakosainak száma 1,4 millió, a lakosság négy százalékát jelentik. Az átlagnál szegényebbek, várható élettartamuk rövidebb, gyakrabban halnak erőszakos halált.
(MTI)