Megakadályozta a rendőrség a köcsögfelvonulást Isztambulban. Ez lett volna a hetedik provokáció, de a polgármester biztonsági okokra hivatkozva betiltotta. Egy nacionalista ifjúsági szervezet ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy mindent elkövetnek a mostani, és a leszbikusok egy hét múlva tervezett magamutogatásának megakadályozására.
Zoom
Az "LGBT-közösség" tagjai Az Istiklal útnál, a város egyik kereskedelmi ütőerénél gyülekeztek. A helyszínen 300 rohamrendőr jelent meg. A menet nem indulhatott el, mert a rendőrök lezárták a területet, és időnként könnygázt is bevetve szétoszlatták a több tucatnyi fartúrót.
Erőszakos összecsapás nem alakult ki. A rendőrség letartóztatott 11 embert, akik iszlamista jelképeket mutogatva "ellenséges szándékkal közeledtek" a buzikhoz.
Törökországban a 19. század közepe óta nem büntetik a homoszexualitást. 2014-ben mintegy 15 ezren vettek részt a menetben, amelyet tavaly viszont első alkalommal betiltottak, és az ennek ellenére megjelenteket határozottan szétkergették.
(MTI nyomán)