Törökország bocsánatot kért Moszkvától, de nem tervez kártérítést fizetni a tavaly novemberben lelőtt orosz vadászgép után - mondta Binali Yildirim török miniszterelnök kedden Ankarában, a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

Yildirim és főnöke
Oroszország a kétoldalú kapcsolatok normalizálását az incidens miatti hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte.
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn levelet intézett Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, amelyben részvétét és – a moszkvai igénynek megfelelően – Ankara készségét fejezte ki az orosz fél által elszenvedett fájdalom és veszteség enyhítésére.
Hozzátette: a török állampolgárral (a szélsőséges nacionalista Szürke Farkasok szervezethez tartozó Alparslan Celikkel) szemben, akinek köze volt az orosz pilóta halálához, bírósági vizsgálat indult. Leszögezte továbbá, hogy Törökországnak sohasem állt szándékában lelőni egy orosz gépet. Az üzenetben fontosnak tartotta nyomatékosítani azt is, hogy Oroszország baráti ország és stratégiai partner.
Kiemelte: Ankara kész mindent, amit csak lehet, megtenni a hagyományosan baráti kapcsolatok helyreállítása érdekében.
Valentyina Matvijenko, az orosz Szövetségi Tanács (parlamenti felsőház) elnöke szerint az üzenet megfelelő alap lehet a kétoldalú kapcsolatok rendezéséhez. Úgy vélte: bár a bocsánatkérés megkésett, jobb később, mint soha. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a feszült viszony nem normalizálódik egyik napról a másikra.
Yildirim beszédében hangoztatta: Törökország számára az a legfontosabb, hogy jó kapcsolatot ápoljon a Fekete-, valamint a Földközi-tenger partján fekvő összes állammal.
A török elnöki hivatal kedden közölte: Erdogan és Putyin szerdán délben telefonon egyeztet egymással.
(MTI)
Korábban írtuk: Recep Tayyip Erdogan török elnök levelet írt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és bocsánatot kért tőle a tavaly novemberben a török légierő által Szíria (a török állítás szerint Törökország) fölött lelőtt Szuhoj 24-es harci repülő pilótájának a haláláért. Az orosz repülő lelövése után Moszkva azonnali bocsánatkérést követelt Erdogantól, ám a török elnöknek fél évre volt szüksége ahhoz, hogy megértse: Ankarának sokat ártanak az időközben foganatosított orosz gazdasági szankciók. Erdogan tehát megkövette Putyint, és egyben fölajánlotta részvételi szándékát az Iszlám Állam elleni küzdelemben – jelentette be Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője.
Zoom
Erdogan és Putyin egy korábbi találkozójukon (fotó: archív)
Recep Tayyip Erdogan török elnök – a Kreml szóvivőjének tájékoztatása szerint - bocsánatot kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az orosz harci repülőgép tavaly novemberben történt lelövéséért és a főpilóta haláláért. Mint ismeretes, a szíriai kormányerőket a különféle terrorszervezetekkel szemben támogató orosz repülőgépet a török légierő egy F 16-os gépe lőtte le a szíriai-török határvidéken több mint fél évvel ezelőtt. Ankara szerint az orosz gépet török, míg Moszkva szerint szíriai terület fölött lőtték le. Putyin elnök a gép lelövése után éles szavakkal ítélte el a török hadsereg tettét és bocsánatkérést követelt Ankarától az orosz pilóta haláláért. Az orosz elnök azt is mondta akkor, hogy Törökország kést döfött Oroszország hátába, s Erdogant a Szíriában tevékenykedő iszlamista terroristák támogatásával, a velük való együttműködéssel is megvádolta. Törökország az első napokban hetekben NATO-tagságának tudatában hetykén válaszolgatott az orosz követelésekre, s csak akkor kapott észbe, amikor Moszkva sorra hozta meg az Ankarát igen hátrányosan sújtó gazdasági intézkedéseit.
Zoom
Alparslan Celik (fotó: Press TV)
Mindenesetre jó fél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Erdogan átértékelje az oroszokkal folytatott politikáját és Moszkva elvárásának megfelelően bocsánatot kérjen az incidensért, pontosabban az orosz pilóta haláláért. A napokban, amint az a Moszkvából származó hírekből kiderül, Erdogan levelét megírta, méghozzá személyesen Putyin elnöknek, és bocsánatot kért az orosz harci pilóta haláláért, illetve részvétét fejezte ki a halála miatt. Ám, ami még meglepőbb, a török elnök közölte orosz kollégájával, hogy szívesen együttműködik vele a közel-keleti térségben dúló háborúk befejezése, illetve az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelem terén.
Zoom
Oleg Peskov pilóta (fotó: Siberian Times)
Fél esztendő eltelte után Erdogan azt is jónak látta közölni a Kreml urával, hogy a török hatóságok új eljárást indítottak Alparslan Celik török állampolgár ellen, aki meggyilkolta Oleg Peskovot, a lelőtt orosz repülő élve földet ért egyik pilótáját. Alparslan Celik a Szürke Farkasok nevű török militáns szervezet tagjaként 2014-ben csatlakozott a Bassár el-Ászád elnök Szíriai Arab hadserege ellen harcoló Szíriai Türkmén Brigádokhoz. A Szuhoj 24-es orosz harci gép lelövése után földet ért Oleg Peskovot a szíriai-török határvidéken készült fölvételek tanúsága szerint Celik gyilkolta meg, s tettéért az idén tavasszal Izmirben egyszer már bíróság elé állították, ám bizonyítékok hiányában fölmentették... Ha ezúttal hinni lehet Erdogánnak, a török bíróság rövidesen mégiscsak megtalálja majd a Celiket terhelő bizonyítékokat.
Hering J. - Kuruc.info