"Az iszlamista terrorizmus nem a menekültekkel érkezett Németországba" - jelentette ki Angela Merkel német kancellár, a magát jobboldalinak hazudó CDU elnöke szerda este pártja egy kampányrendezvényén a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Neustrelitzben.
Német hírportálok csütörtöki beszámolói szerint a kancellár arra a kérdésre, hogy a "menekültekkel" együtt a terrorizmus is megérkezett-e Németországba (mert van, aki számára ez még mindig kérdés), azt mondta, valóban tapasztalható, hogy "menekülteket" megkörnyékeznek és megpróbálnak megnyerni az iszlamista terrorizmus ügyének, de az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terrorizmusa “nem a menekültek révén jelent meg nálunk, hanem már itt volt korábban is”.
Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a CDU és a bajor testvérpárt, a CSU a biztonsági szervek létszámának növelésével és hatáskörének kiterjesztésével reagál a fenyegetettségre.
A digitalizáció, a közösségi média vagy éppen a júliusi müncheni vérengzéssel összefüggésben széles körben ismertté vált darknet – az internetnek a névtelenséget biztosító speciális technológia révén főleg bűnözők által használt része – miatt a hatóságoknak állandóan fejleszteniük kell technológiai képességüket – emelte ki a pártelnök kancellár, rámutatva, hogy “ami korábban kamerás térfigyelő rendszer volt, az rövidesen arcfelismerő rendszer is lesz”.
Mecklenburg-Elő-Pomerániában szeptember 4-én helyi törvényhozási (Landtag) választást tartanak. A CDU a tartományban kisebbik koalíciós partnerként 2006 óta kormányon van a szociáldemokrata párttal (SPD). A legutóbbi felmérések alapján a szavazatok 23 százalékára számíthat, ami megegyezik az előző, 2011-es választási eredménnyel, és a második helyet jelenti az SPD után, amely a szavazatok 24 százalékát szerezheti meg a 2011-es 35,6 százalék után.
(MTI)