Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje nyilvánosságra hozta azt a nyílt levelet, amelyben 88 nyugalmazott tábornok és admirális biztosítja őt a támogatásáról.
A Virginiában és Észak-Karolinában kampányoló Donald Trump kampánycsapata kedden délelőtt azt megelőzően hozta nyilvánosságra a levelet, hogy Trump délután Virginia Beachen nemzetbiztonsági kérdésekről mond beszédet, majd találkozik háborúban életüket vesztett katonák rokonaival.
A nyílt levelet Sidney Shachnow vezérőrnagy és Charles Williams ellentengernagy neve fémjelzi, s még nyolcvanhatan írták alá. A visszavonult katonai vezetők korrekciót sürgetnek az amerikai biztonságpolitikában, s szerintük ezt csakis olyasvalaki hajthatja végre, aki korábban nem vett részt a politika alakításában, és nincs felelőssége az Egyesült Államokat jelenleg veszélyeztető fenyegetések kialakulásában. "Ezen okból támogatjuk Donald Trump jelöltségét, hogy ő legyen a legfőbb parancsnokunk" - fogalmaznak az aláírók a levélben. Sidney Shachnow szerint Trumpnak "megvan a vérmérséklete ahhoz, hogy főparancsnok legyen", Williams ellentengernagy pedig "megbízhatóbbnak" tartja Trumpot demokrata párti vetélytársánál, Hillary Clintonnál.
A levélben a katonai vezetők arra figyelmeztetnek, hogy "potenciálisan rendkívül veszélyes" a védelmi költségvetés csökkentése és ezzel egyidejűleg olyan politikai döntések meghozatala, amely "bátorítja" az Egyesült Államok ellenségeit. "Ez különösen igaz arra az esetre, ha kormányzatunk kitart az eddigi gyakorlat mellett, amely ide juttatott bennünket" - fogalmaznak a Trump mellett kiálló levél aláírói. Majd leszögezik: "ezért támogatjuk Donald Trumpot és elkötelezettségét, hogy újraépíti haderőnket, biztonságossá teszi határainkat, vereséget mér az iszlám felsőbbrendűségét hirdető ellenfeleinkre, és helyreállítja belföldön a törvényességet és a rendet".
Közleményében Donald Trump "nagy megtiszteltetésnek" nevezte a volt katonai vezetők támogatását. "Kormányzatom véget vet az elmúlt nyolc év gyönge külpolitikájának, újraépítjük haderőnket, csapatainknak világos szabályokat és utasításokat adunk, és gondoskodunk a veteránjainkról, amikor hazatérnek" - írta közleményében a republikánus elnökjelölt, majd leszögezte, hogy szerinte az Egyesült Államok csakis akkor tehető ismét naggyá, ha az amerikai hadsereg továbbra is a világ legkorszerűbb hadereje marad, s ő elnökként pontosan ezt akarja biztosítani.
A volt főtisztek levele egyébként nyilván egyfajta válaszként született arra, hogy Clinton és a demokrata tábor már hónapok óta megkérdőjelezi: egyáltalán rá lehet-e bízni az amerikai biztonságpolitika irányítását egy olyan emberre, mint Trump. S ezeket a kétségeket csak alátámasztotta, hogy még a republikánusok között is sokan kételkednek saját elnökjelöltjük képességeiben. Augusztus elején ötven ismert republikánus külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő, köztük George W. Bush egykori kormányzatának néhány tagja nyílt levelet tett közzé a The New York Times című lapban azt állítva, hogy Donald Trump elnöksége kockázatot jelentene az amerikai nemzetbiztonságra. Az aláírók azt állították, hogy a republikánus elnökjelöltnek "hiányzik a karaktere, az értékrendje és a tapasztalata" ahhoz, hogy elnök legyen, és megválasztása szerintük kockázatot jelentene az Egyesült Államok jólétére és nemzetbiztonságára.
Kedden egyébként Hillary Clinton, a demokrata párti elnökjelölt kampánya öt szövetségi államban megkezdte azon tévéreklámok sugárzását, amelyekben Trump hitelességét igyekeznek kétségbe vonni a biztonságpolitika kérdéseiben. Az Ohióban, Pennsylvaniában, Iowában, Nevadában és Floridában sugárzott reklámspotokban veterán katonák figyelik Trumpot, amint provokatív kijelentéseket tesz, vagy John McCain szenátort, a vietnami háború egyik hadifoglyát - amerikai nemzeti hőst, a republikánusok volt elnökjelöltjét és neokon háborús uszítót - bírálja. "Veteránjaink többet érdemelnek" - olvasható a reklámfilmecske végén.
(MTI nyomán)