A világszervezet keddi közleménye szerint "támadás érhette" előző nap az ENSZ segélyszállító konvoját Szíriában, nem pedig "légicsapás", ahogy azt korábban állította.
"Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy meghatározhassuk, valóban légicsapások történtek-e" - mondta Jens Laerke, a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője. Hozzáfűzte: egyedül azt tudják megerősíteni, hogy a járműoszlopot támadás érte.
Az ENSZ szíriai és térségbéli magas rangú humanitárius tisztségviselőinek korábbi nyilatkozata a légicsapások szót használta, amit a dokumentum szövegében hamar támadásokká javítottak ki. Laerke szerint fogalmazási hiba történhetett.
Korábbi értesülések szerint az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörösfélhold szervezet egyik központjánál érte légicsapás hétfő este Aleppó városától nyugatra, Urm al-Kubra településnél, ahova 78 ezer ember számára vitt élelmiszert és egészségügyi felszerelést. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) kedden azt közölte, hogy a légi támadásban nagyjából 20 civil és a vörösfélhold helyi vezetője vesztette életét.
Moszkva visszautasította, hogy orosz vagy szíriai repülőgépek bombáztak volna. Az orosz külügyminisztérium kedden megerősítette: nem az orosz és nem is a szíriai légierő mért csapást a segélykonvojra. A tárca szerint az orosz hadsereg vizsgálatot indított az ügyben. A minisztéruim úgy tudja, hogy a raktárépületek, ahová a segélyt kirakodták kigyulladtak. A tűz okát egyelőre nem sikerült meghatározni.
Korábban írtuk: Légicsapás érte az ENSZ segélyszállító konvoját Aleppónál - egyelőre nem tudni, mi történt
Az ENSZ úgy döntött kedden, hogy minden segélykonvoját leállítja Szíriában, miután előző nap légi támadás érte egyik gépkocsioszlopát Aleppó környékén - közölte a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).
"Pillanatnyilag nincs pontos elképzelésünk arról, mi történt, de az a döntés született, hogy egyelőre szünetelnek a konvojok humanitárius műveletei" - hangsúlyozta genfi sajtótájékoztatóján Jens Laerke, az OCHA szóvivője, aki egyúttal a történtek kivizsgálását sürgette.
Az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál érte légicsapás hétfő este Aleppó városától nyugatra, Urm al-Kubra településnél, ahova 78 ezer ember számára vitt élelmiszert és egészségügyi felszerelést. A vörös félhold egyik munkatársa és több civil meghalt, és van számos sebesült is - közölte Benoit Carpentier, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) egyik szóvivője. Elmondta azt is, hogy a humanitárius konvojt alkotó 31 teherautóból 18 megrongálódott a légi támadásban.
Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke kedden kijelentette, hogy a segélykonvoj elleni légicsapás a nemzetközi jog egyértelmű megsértése volt, elfogadhatatlan, és súlyosan akadályozhatja a humanitárius munkát Szíriában. Ingy Sedky, az ICRC szóvivője az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy bár a hétfő este történtek késleltethetik a segítségnyújtást, a vöröskereszt ettől függetlenül folytatja a munkát.
A World Vision nevű segélyszervezet szintén aggodalmának adott hangot. "Ez a halálos támadás ijesztő fordulópontot jelent ebben a konfliktusban - és rendkívül szörnyű fejlemény a segélyszállítmányokra váró több ezer gyerek és családjuk számára. Ezenkívül a történtek aggasztóak minden olyan szervezet szempontjából, amelyek Szíriában segítséget nyújtanak" - olvasható a World Vision sajtóközleményében.
Moszkva vizsgálatot ígér
Az orosz hadsereg vizsgálatot indított azoknak a sajtójelentéseknek az ügyében, amelyek szerint a szíriai Aleppónál támadás érte az ENSZ segélyszállító konvoját - közölte keddi moszkvai sajtótájékoztatóján a Kreml szóvivője.
Dmitrij Peszkov elmondta, hogy az orosz védelmi tárca a nap folyamán tájékoztatást ad a történtekről. ”A szíriai helyzet nagyon aggasztó” – jelentette ki, hozzátéve, hogy kevés esély van a tűzszünet megújítására.
(MTI)