Csökkentené Ausztria befogadási kvótáját és azonnal életbe léptetné a szükségállapotot Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki minderről egy osztrák hírportálnak nyilatkozott. Az interjúból persze kiderül, hogy valójában nem Európa védelméről van itt szó, csak rossz kezekben van az áttelepítési program. A vén kontinensnek ugyanis be kell fogadni a "menekülteket"!
A oe24.TV-nek adott interjújában Kurz kijelentette: évente 20 ezernél több "menekült" befogadása már nagy terhet jelent Ausztria számára. Meglátása szerint a problémát nem a "menekültek" elszállásolása, hanem integrációjuk jelenti.
Az osztrák kormány korábbi döntése szerint a következő négy évben 127 500 menekülteljárás indítható Ausztriában, eszerint idén 37 500, jövőre 35 ezer, 2018-ban 30 ezer és 2019-ben 25 ezer. Tavaly mintegy 90 ezer kérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz, több mint háromszor annyi, mint az előző évben.
Zoom
Sebastian Kurz
A szükségállapotot Kurz megelőző intézkedésnek nevezte, amelyet szerinte már hónapokkal ezelőtt be kellett volna vezetni, hogy “már Ausztria határainál megállíthassák a menekültek áradatát”.
Az osztrák kormány döntése értelmében a menekültügyi szükségállapotról szóló rendelet akkor lépne életbe, ha az idei évre meghatározott kvótánál, 37 500-nál több menekültügyi eljárás indulna meg Ausztriában. Ekkor a közrend és a belső biztonság fenntartásának érdekében ellenőrizhetnék a határokat, nem lehetne menedékkérelmet benyújtani a határon, valamint az embereket visszatoloncolnák az első biztonságos szomszédos országba.
A külügyminiszter meglátása szerint az utóbbi évek menekültpolitikájának következménye Európa túlterheltsége, az embercsempészek virágzó üzlete és az is, hogy menekülő emberek ezrei fulladtak már a Földközi-tengerbe. “Ezért másfajta politikát kell folytatni” – jelentette ki a néppárti miniszter. Hangsúlyozta: a "menekültek" származási országában való támogatásának fontosságát, miszerint “abból az összegből, amelyből Európában ellátnak egy menekültet, Libanonban húsz emberen tudnának segíteni”.
“Európának be kell fogadni menekülteket, azonban ne az embercsempészek döntsék el, hogy ki érkezhet meg a kontinensre, hanem szervezett áttelepítési programokkal költöztessék át a háborús menekülteket” – jelentette ki Kurz.
A tárcavezető arról is beszélt, hogy Németország és a visegrádi államok egyaránt nagyon fontos partnerei Ausztriának, hiszen nyugat-európai országként Ausztria egyúttal “kapu” a keleti államok felé, szerinte számos kérdésben nagy megértéssel viseltetik Kelet-Európa iránt.
Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a napokban kiállt amellett, hogy a szükségállapotot mielőbb bevezessék. A néppárti politikus csütörtöki kijelentése szerint amennyiben továbbra is ennyi "menekült" érkezik, a szükségrendelet legfeljebb pár napig lesz majd érvényes. Becslése szerint nagyjából 29 ezer menedékkérelmi eljárás indult meg az év kilenc hónapjában, amely messze elmarad az idei évre meghatározott 37 500-as korláttól.
Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető is mielőbb bevezetné a szükségállapotot. A szociáldemokrata politikus meglátása szerint a menedékjogi kérelmek nagy száma veszélyezteti a tartomány szociális és egészségügyi ellátását, továbbá “rendkívüli költségvetési terhekről” beszélt.
(MTI nyomán)