Ezernégyszáz embert mentettek meg egy nap alatt a Földközi-tengernek az észak-afrikai és dél-olaszországi partok közötti vizein - jelentette csütörtök este az olasz parti őrség.
Tizennégy mentési akcióban tizenhárom gumicsónaknak és egy migránsokat szállító hajónak nyújtottak segítséget.
Zoom
Az Olasz Vöröskereszt által közreadott képen Olaszországba igyekvő illegális bevándorlókat mentenek ki az Olasz Vöröskereszt és a máltai Migrant Offshore Aid Station nevű segélyszervezet közös akciójával a Földközi-tengeren 2016. október 20-án. Három különböző mentőakció keretében összesen 434 illegális bevándorlót emeltek át a két szervezet közös mentőhajójának fedélzetére (MTI/EPA/Olasz Vöröskereszt/Yara Nardi)
Az olasz parti őrség irányította mentésben a parti őrség egységein túl részt vettek a Földközi-tengernek ezen a szakaszán szolgáló humanitárius szervezetek hajói, valamint az EUNavforMed európai katonai művelet egyik hajója is. Nyolcszáz migránst a szicíliai kikötők és regisztrációs központok telítettsége miatt Nápolyba szállítanak.
A város hatóságai megkezdték a szálláshelyek keresését az érkező migránsok számára.
Betolakodók torlaszoltak el egy utat
A Szardínia déli csücskében levő Terrubia menekülttáborának hetven lakója csütörtökön tiltakozásba kezdett és elfoglalta a helyi országutat. Újságírókat hívtak, akiknek elmondták, hogy másfél hónapja nem kapnak napi pénzellátmányt kisebb kiadásaik fedezésére, ezenkívül téli ruhákat kértek és menedékkérelmük gyorsabb elbírálását is sürgették.
Többszörös rendőri felszólítás után felszabadították az utat és visszamentek a táborba.
(MTI)