Litvánián keresztül éri el az uniót számos bevándorló - derült ki litván határőrök elmondásaiból, akik azt részletezték, hogy a Fehéroroszországból érkező migránsok megállítására nem létezik hatékony megoldás, mivel szerintük egy orosz bűnszervezet irányítja az embercsempészeket.
Az eddig feltérképezett migránsútvonalaknál jóval északabbra, Litvánián keresztül vezető ösvényeken lepleztek le embercsempész-útvonalat a litván határőrök.
A bűnszervezetek több száz vietnami állampolgárt próbáltak meg átcsempészni uniós területekre, de a tranzitútvonalon szíriai és iraki bevándorlók is próbálkoztak már – írta az Express brit lap.
A litvániai határőrök elmondása szerint a bevándorlók Fehéroroszországból érkeznek, és Litvánia elérésével teljesítik első céljukat: az Európai Unió elérését.
A litvániai tranzitútvonalat már évek óta használják a bevándorlók az embercsempészek segítségével, az északi titkos utat használó migránsok már új folyosókat kialakításával is próbálkoztak. A szíriai és iraki bevándorlók Litvánia elérése után még északabbra, a skandináv országok irányába próbáltak meg elindulni, mielőtt megállították őket – közölte Renatas Pozela a brit lappal.
Az említett útvonalon az EU-ba csempészett emberek többsége vietnami, közülük a legtöbben Oroszországban dolgoztak az elmúlt években. De a gazdasági megtorpanása után úgy döntöttek, az uniós országokban nagyobb eséllyel találnak maguknak munkát. Oroszországból önállón jutottak el Fehéroroszországba, majd itt csecsen embercsempészek segítségével utaztak tovább Litvániába.
Poleza elmondása alapján a litván hatóságok semmit sem tudnak tenni a bűnszervezetek megfékezéséért. A férfi azt állítja, hogy a csempészek vezetője egy orosz bűnszervezet feje, így gyakorlatilag elérhetetlen a litván igazságszolgáltatás számára.
(Híradó - Express nyomán)