Elnökjelölti kampányát megkezdve azt ígérte a választóknak szombaton Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Front (FN) vezetője, hogy megvédi őket a felgyorsult globalizációtól.
Zoom
Közvélemény-kutatások szerint a párt alapítója, Jean-Marie Le Pen 48 éves lánya az első helyen végez az elnökválasztás április 23-i első fordulójában, de a másodikban alulmarad, akár a szocialisták, akár a jobbközép, akár valamelyik független jelölt jut másodikként a döntő, második fordulóba. A francia elnökválasztások kimenetele azonban évtizedek óta megjósolhatatlan, és a Nemzeti Front reméli, hogy kétnapos lyoni rendezvényén, ahol Marine Le Pen ismerteti programját, sikerül meggyőzni a választókat – írja a Reuters brit hírügynökség.
“Száznegyvennégy pontjában” Le Pen megígérte, hogy Franciaország kilép az euróövezetből, megadóztatja a külföldiek munkaszerződését, csökkenti a nyugdíjkorhatárt, valamint a kisvállalatoknak a munkabérek utáni adója és a jövedelemadó csökkentése mellett megnövel bizonyos szociális juttatásokat.
A program értelmében szűkítenének egyes franciaországi lakosoknak járó jogokat, így az ingyenes oktatáshoz való jogot, amely a jövőben csak francia állampolgároknak járna, 15 ezer további rendőrt vennének fel, újabb börtönöket építenének, csökkentenék a bevándorlást, és Párizs kilépne a NATO integrált parancsnokságából.
“Programunk célja, hogy mindenekelőtt visszaadjuk Franciaország szabadságát, és választási lehetőséget adjunk a népnek” – áll a programnyilatkozat előszavában.
Emmanuel Macron Európa-párti centrista elnökjelölt, aki a felmérések szerint Le Pen kihívója lehet a második fordulóban, szombaton szintén Lyonban kampányol, de radikálisan más programmal.
"Az EU-ból való kilépést támogató brit népszavazás és Donald Trump amerikai elnök megválasztása után az FN ugyanezt a populista hullámot igyekszik meglovagolni a győzelem érdekében" – jegyzi meg a Reuters brit hírügynökség.
Megválasztása esetére Le Pen kilátásba helyzete, hogy haladéktalanul kérni fogja az Európai Unió átalakítását, amelynek szerinte a tagállamok szűk együttműködését kellene jelentenie, közös valuta és az emberek és áruk szabad mozgása nélkül. Ha ezt az uniós partnerek elutasítják, népszavazást ír ki az EU-ból való kilépéséről.
A választási programnyilatkozatban kevés makrogazdasági részlet szerepel, nem esik benne szó az államadósságról, és nem tér ki arra sem, hogyan fogja a Le Pen-kormány növelni a jóléti kiadásokat az adócsökkentéssel párhuzamosan.
(MTI nyomán)