Egyre gyakrabban fordul elő, hogy gyerekek fenyegetik vagy verik meg iskolatársaikat tanítási idő után. A pedagógusok számára is mindinkább nehezebb feladatot jelent féken tartani a kötekedő fiatalokat.

Elsőosztályos gyerekem hazafelé tartott az iskolából, amikor körbevette őt négy fiatal. Megfenyegették, hogy megverik, ha nem adja oda a mobiltelefonját — mondta Kiss József, szolnoki apuka. — A kisfiam visszakapta a készüléket, miután a támadók felhívták néhány ismerősüket a telefonjáról. Egy másik lánytól is el akarták kérni a mobilját, de ő nem adta azt oda. Valószínûleg megverték, mert Benedek elmondása szerint nem bírta kinyitni a lilára dagadt szemét — közölte.


Vidéken sem kímélik egymást a gyerekek

Németh Lajos, a kengyeli általános iskola igazgatója elmondta, hogy előfordult, hogy az iskolából hazafelé tartó agresszívabb gyerekek pénzt kértek társaiktól vagy az iskolában készített tárgyaikat rongálták meg. Volt, hogy egy család néhány tagja, az udvaron támadt meg egy diáklányt és a tanároknak kellett közbeavatkozniuk. A nyolc férfi pedagógus erőteljesebben tud fellépni kolléganőiknél ilyen esetekben. A békítő beszélgetés többnyire hatásos, de előfordul, hogy szükség lehet a rendőrségnél tett feljelentésre is.

— Véleményem szerint, ha valaki már gyermekkorában bûnözni kezd, az vagy a csökkent értelmi képességének (Kuruc.info: ahogy azt hivatalos statisztikák igazolják, a cigányok kb. fele szellemi és/vagy testi hibával jön a világra, hála a rokonházasságoknak, belterjességnek, családon belüli szexnek, táplálkozásnak, életmódnak stb. – egyszóval, a roma kultúra megannyi nagyszerû vívmányának) vagy a nem megfelelő családi környezetének tudható be. Az ilyen kiskorúaknak speciális oktatási intézményben lenne a helyük — tette hozzá az édesapa. — Felhívtam a fenyegető gyerekek egyikének a szüleit, a készülékben hagyott telefonszámok alapján. Azt mondták, hogy Beni önszántából adta át a készülékét, ami nyilvánvalóan nem felel meg a valóságnak.

Egy másik iskolában, egy negyedikes kislánynak törték el majdnem a kezét. A focizó fiúknak ugyanis nem tetszett, hogy a lányok a labdarúgópályán játszottak, ezért olyan hatalmas erővel rúgták feléjük a labdát, hogy az egyik kislánynak bedagadt és kék-zöld lett a karja. — Az iskolán belül ritkábban történnek durvaságok, leginkább a hazafelé taró gyerekeket fenyegeti veszély — mondta az egyik szolnoki iskola igazgatója. — Fél nyolckor és délután is, rendőrök állnak az iskola előtti zebránál. Sajnos ezek a támadások főként a házak között történnek — jegyezte meg. — Be kellett vezetnünk, hogy a családtagok nem jöhetnek be az iskola épületébe, mert korábban előfordult, hogy egyes gyerekek rokonaikkal és testvéreikkel együtt szétrúgdosták a szekrényeket és a tanítók szeme láttára verték meg társaikat. Olykor a pedagógusnak is nekimentek. Sajnos néhány szülő nem érti, hogy csak úgy tudjuk megvédeni a gyermekeket, ha a családtagokat nem engedjük az iskolába. Mivel nem alkalmazhatunk megkülönböztetést, senkivel nem tehetünk kivételt.

Az oktatási intézmény vezetője elmondta, hogy nemrég egy erőteljesebb testfelépítésû portást vett fel, akire talán a gyerekek is jobban hallgatnak majd és akinek a fellépése valamiféle visszatartó erővel bírhat.

Korábban kizárólag férfi tanárok tanítottak az iskolákban. Az első világháborút követően jelentek meg a nők a pedagóguspályán, eleinte készségtárgyakat, kézimunkát és háztartást tanítottak. A hatvanas években billent át a mérleg a nők javára, attól kezdve rohamosan csökkent a férfi pedagógusok száma. — Mindenképpen szükség van megfelelő kiállásra ahhoz, hogy tiszteljenek a tanulók — mondta Szabó Miklós, aki közel kétméteres, mázsa körüli magyartanár. — Tapasztaltam, hogy a gyengébb fizikumú kolléganőimre nem hallgatnak annyira a diákok, mint rám, pedig én sem bántottam még egy gyereket sem. Mindenképpen előny az erősebb testfelépítés, elrettentő erővel bírhat.

(szoljon.hu)

Kuruc.info

Kapcsolódó cikk

Krausz Jenő (!): A nyári szünet veszélyes 

(Az amúgy szélsőballib Krausz Jenő is egyértelmûsíti linkelt cikkében, hogy cigányok nemzeti sportja a mobiltelefonok "kölcsönkérése". Nesze, cigányfaj- és -bûnözővédők, ezen találjatok fogást!)