Oroszország nagyon nagy jelentőséget tulajdonít Franciaországhoz fűződő viszonyának, és semmiképp sem kíván beavatkozni a francia elnökválasztásba – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken a Kremlben fogadta Marine Le Pent, a francia, egykor radikális jobboldali Nemzeti Front államfőjelöltjét.
Putyin hozzátette: Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy bármely francia politikai erő képviselőivel tárgyaljon, és „egyforma kapcsolatokat” kíván fenntartani a kormánnyal és az ellenzékkel. Putyin szerint ugyanezt teszik Moszkva európai és egyesült államokbeli partnerei is.
Korábban magas rangú orosz diplomatákkal találkozott Marine Le Pen Moszkvában egy hónappal a francia választások előtt – számol be a Newsweek.
A Nemzeti Front elnöke találkozott a Duma nemzetközi bizottságával, a megbeszélésen a francia politikus azt mondta, hogy megválasztása esetén pozitívabban állna Oroszországhoz – írják az állami TASZSZ hírügynökségre hivatkozva.
Zoom
Le Pen nem először látogat Oroszországba (Fotó: EPA/YURI KOCHETKOV)
Le Pen régóta hangoztatja oroszbarát nézeteit. Korábban azt is kijelentette, hogy a Krímet Oroszország részének tekinti, és szeretné, ha az unió eltörölné a szankciókat. Pénteken ennek szellemében nyilatkozott a TASZSZ -nak, kifejtve, hogy nem lát okot az ellenséges viszony fenntartására. „Mindig is abban hittünk, hogy meg kell tartanunk és erősítenünk kell azt a viszonyt, mely rég óta összeköt minket” – mondta.
A Kreml szerdán tagadta azokat a vádakat, melyek arról szóltak, hogy Francois Fillon egy líbiai milliárdosnak fizetett 50 ezer dollárt (14 millió forint), hogy Putyin fogadja. Az orosz elnök szóvivője egyenesen álhírnek nevezte a fizetésről szóló információt, de magát a politikusok találkozását megerősítette.
A francia elnökválasztási versenyt vezető Emmanuel Macron egyik fő tanácsadója a közelmúltban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy hamis információkat terjeszt az állami médián keresztül – idézik a Sky Newst.
Az írás felidézi azt is, hogy az amerikai titkosszolgálatok vizsgálják: Moszkva befolyásolta-e a tavalyi választásokat.
(MTI - Híradó nyomán)