A szíriai hadsereg állítása szerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szerdán késő este légicsapást mért az Iszlám Állam terrorszervezet egyik vegyianyag-raktárára, aminek következtében mérges gázok kerültek a levegőbe, és több száz ember, köztük számos civil meghalt.
A szíriai állami televízió csütörtökön ismertette a hadsereg közleményét, amely szerint a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban végrehajtott támadás bizonyítja, hogy az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezethez köthető más harcosok rendelkeznek vegyi fegyverekkel.
“Az eset azt jelzi, hogy a terrorcsoportok és az őket támogató hatalmak egyeztetnek egymással annak érdekében, hogy hamisan vegyi fegyverek bevetésével vádolják meg a szíriai kormányt” – állította a hadsereg. A jelentést független forrásból nem erősítették meg.
Az előzmények
Az Egyesült Államok múlt héten rakétatámadást intézett egy szíriai légibázis ellen, megtorlásul egy feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi vezetést vádolják. Ez volt az első alkalom, hogy Washington szándékos és közvetlen csapást mért egy szíriai kormányzati célpontra.
Szíria és a vele szövetséges Oroszország cáfolja, hogy Damaszkusz hajtotta volna végre április 4-én Idlíb tartományban a gáztámadást, amelyben több mint 70 ember meghalt. Szerintük a terroristák kezén lévő raktárakat érte találat, és onnan kerültek mérges gázok a levegőbe.
(MTI nyomán)