Bolívia kilépett a baloldali vezetésű latin-amerikai és karibi országokat tömörítő Bolívári Szövetség a Mi Amerikánk Embereiért (ALBA) nevű kormányközi szervezetből – jelentette be Karen Longaric, Jeanine Ánez ideiglenes bolíviai elnök külügyminisztere.
„Kiléptünk az ALBA-ból” – mondta a tárcavezető az Erbol helyi rádió műsorában.
Longaric egyben azt is közölte, hogy a latin-amerikai ország külügyminisztériuma visszahívja a lemondatott Evo Morales elnök által kinevezett nagykövetek 80 százalékát.
„Azonnali hatállyal megszüntetjük megbízatásukat” – húzta alá a miniszter érzékeltetve az országban bekövetkezett politikai fordulatot.
Longaric korábban már bejelentette, hogy visszahívják az ország kubai nagykövetét és az ENSZ-hez akkreditált diplomáciai képviselőjét, miután nem voltak hajlandóak lemondani tisztségükről.
Az ALBA 2004-ben jött létre a latin-amerikai és karibi országok közötti kereskedelmi-gazdasági együttműködési mechanizmusként Hugo Chávez volt venezuelai elnök és Fidel Castro egykori kubai vezető kezdeményezésére.
A szervezetnek Bolívia kilépésével kilenc tagállama maradt: Venezuela, Kuba, Nicaragua, Dominikai Közösség, Antigua és Barbuda, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Saint Lucia, Grenada, valamint Saint Kitts és Nevis.
Bolívia egymillió dolláros (295 millió forint) segélyt kapott augusztus végén az ALBA-tól az amazóniai erdőtüzek megfékezésére.
(MTI)
Frissítés: Megszakítják a diplomáciai kapcsolatokat a Maduro-rezsimmel
Az új bolíviai kormány megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat a Nicolás Maduro vezette Venezuelával - jelentette be pénteken a külügyminiszter arra hivatkozva, hogy a venezuelai képviselettel kapcsolatban álló személyek fenyegetést jelentenek az ország biztonságára.
A venezuelai diplomatákat és követségi alkalmazottakat kiutasítják Bolíviából - mondta Karen Longaric egy sajtótájékoztatón La Pazban.
Longaric azt hangsúlyozta, hogy Bolíviában kormányváltás volt, és az új vezetés következetesen tartja magát a demokrácia elveihez, érvényre juttatja az emberi jogokat és betartja az Amerikai Államok Szervezetének alapszabályát. "Természetesen megszakítjuk a kapcsolatokat Maduro kormányával" - mondta.
Az USA is ajánlott fel repülőjegyet Moralesnek
Ezzel párhuzamosan a száműzetésbe kényszerült korábbi elnök, Evo Morales közölte: az Egyesült Államok felajánlott neki egy repülőgépet, hogy azzal hagyja el Bolíviát. Az elnök nem fogadta el az ajánlatot. Morales vasárnap mondott le a tisztségéről, miután a rendőrség, valamint a hadsereg főparancsnoka is felszólította, hogy távozzon a hivatalából. Mexikóban kapott politikai menedékjogot.
Morales a Reuters hírügynökségnek adott interjúban beszélt az amerikai ajánlatról. "Az Egyesült Államok felhívta a külügyminisztert, és felajánlotta, hogy küld értünk egy repülőgépet, amely elvisz minket oda, ahová akarjuk. Biztos voltam benne, hogy az a hely Guantánamo lesz" - mondta mosolyogva.
A Kuba területén lévő guantánamói amerikai támaszponton van az a különleges börtön, ahol a terrorizmussal gyanúsított rabokat őrzik.
(MTI)