Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Blinken és Lavrov kétoldalú találkozót tart a jövő héten Izlandon22:20 Az ujgurok elnyomásának befejezését követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson22:07 "A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött" - polgárháborús helyzet alakult ki a zsidók és az arabok között Izrael számos pontján21:54 Fehér, férfi, nem ratyik a szülei, és nem nézik terroristának? - Lista segít az agyhalottaknak eldönteni, ki mennyire kiváltságos21:24 Fehérnek álcázva követett el 30 betörést egy néger Los Angelesben21:14 Drága honfitársaink: videón, ahogy egy bottal járó 60 éves nő megtámad egy katonai sátrat, mert zavarja a városképet21:09 Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal20:52 Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegramot20:35 Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése20:20 Merkel külügyminisztere újabb migránsokra vágyik20:06 Ma sem fukarkodott a rakétákkal a Hamász19:51 Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt19:21 Ideje lenne elküldeni egy iráni tanulmányútra a magyarországi "homofóbia" miatt visítozó buzikat19:01 Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat18:46 Antiszemét-gyanús EU-főképviselő: "az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Bukarestben tudják, hogy kell Covid-kórházat csinálni: az éj leple alatt zavarták haza a műtött betegeket

Bukarestben dulakodás alakult ki péntek éjszaka a csendőrök és a tüntetők között, akik megpróbálták megakadályozni, hogy Foisor ortopédiai kórház kiürítését és Covid-kórházzá alakítását - írja az MTI.
A hírtelevíziók beszámolói szerint péntek este mentőkkel és a hozzátartozók autóival - egyeseket az ülésen, másokat a csomagtartóban - szállították el az ortopédiai kórház több mint száz betegét. Közülük 12 beteget a román főváros más kórházaiba helyeztek át, 68 már megműtött, illetve 25, műtétre váró beutaltat pedig hazaküldtek.
A helyszínen megjelent a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések - a maszkviselés és kijárási korlátozások - ellen rendszeresen tüntetők egy nem túl népes, de annál hangosabb csoportja, akik összetűzésbe keveredtek a csendőrökkel. Az összeesküvés-elméleteket terjesztő demonstrálók szerint a Covid-kórházak valójában üresen állnak, ezért a kiürítés leállítását követelték, és "Le a sátánista kormánnyal, Gyilkosok, Arafat, ne feledd, ez nem a te országod!" rigmusokat kiabálták, utóbbival a palesztin származású katasztrófavédelmi államtitkárra utalva.
Az egészségügyi minisztérium szombat hajnalban közleményben fejezte ki sajnálkozását, amiért az "éj leple alatt", botrányos körülmények között került sor a Foisor kórház kiürítésére, hozzátéve, hogy az intézkedés szükségességéhez nem fér kétség.
Bukarestben elfogytak a helyek a meglévő Covid-kórházakban, és pénteken más 29 súlyos állapotban lévő állapotban lévő koronavírusos beteg várakozott üresedésre ezek betegfelvételi osztályain - olvasható a tárca közleményében.
Egy újabb sürgősségi klinika Covid-kórházzá alakítása a más beavatkozásokat igénylő páciensek ellátását veszélyeztette volna: ezért esett a járványügyi hatóságok választása a - 200, oxigénhálózatra csatlakoztatott ággyal rendelkező - Foisor kórházra, amelynek 26 ágyas intenzív terápiás részlegén csak három beteg volt.
A húszmilliós lakosságú Romániában április elején, napi 5500 új eset körül tetőzött a járvány harmadik hulláma, de az azóta csökkenő esetszám ellenére nem enyhült a kórházakra nehezedő nyomás: még naponta rekordot dönt - és már az 1500-at közelíti - az intenzív terápián kezelt súlyos betegek száma.
Az MTI-énél kissé kritikusabb Főtér-beszámoló: Covid-kórházat csináltak egy bukaresti kórházból – az éjszaka közepén paterolták ki a súlyos betegeket
Olyanokat is, akiket egy-két nappal korábban műtöttek. A felháborodott tömeget a kórház előtt a csendőröknek kellett féken tartani.
Dolgok, amik csak Romániában történhetnek meg című rovatunkban újabb meghökkentő eseményről vagyunk kénytelenek beszámolni.
Az országos vészhelyzeti bizottság úgy döntött, hogy Covid-kórházat csinál a Bukarest második kerületében lévő Foișor Kórházból. Ebben még semmi meghökkentő nem lenne, hiszen pontosan tudjuk, hogy a fertőzöttek nagy száma miatt a meglévő járványkórházak dugig teltek, beleértve az intenzív osztályokat is, így már a súlyos betegeknek sem jut megfelelő ellátás.
A döntést viszont egyik percről a másikra hozták meg, azaz pénteken kitalálták, hogy szombattól már Covid-kórház lesz az említett ortopéd intézmény.
Ennek következtében az ott lévő betegeket késő este, a sajtó, a – teljesen érthető módon – kiakadt rokonok és a hírre sebtében összeverődött tüntetők őrjöngése közepette, erőltetett menetben rakták ki az egészségügyi létesítményből, ahogy azt a bizonyos macskát szokás.
A felhergelt tüntetők miatt a csendőrség is nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

 
A mintegy száz beteg – akik közül a legtöbben még további kórházi ellátásra szorultak volna – zömét ráadásul hazaküldték, és csak 12 súlyos esetet irányítottak át más kórházakba.
Olyan is volt, akit egy-két nappal korábban műtöttek, mégis hazazavarták.
Egy alexandriai (Teleorman megye) hölgy például azt mesélte a sajtónak, hogy őt este hétkor értesítették: azonnal jöjjön hozzátartozója után, és vigye haza, dacára annak, hogy az illetőt csütörtökön műtötték meg.
Sanitas Szakszervezeti Szövetség elnöke, Viorel Huşanu teljesen kiakadt a hírre, egyszerűen nem tudja felfogni, hogy történhet meg ilyesmi a 21. században egy EU-tagállamban.
Egyúttal Vlad Voiculescu egészségügy-miniszter lemondását is követelte.
Ioana Stăncel egészségpolitikai szakértő szerint a döntés ugyan szükséges és érthető, de a mód, ahogyan ezt az egészet levezényelték, már egyáltalán nem az, hiszen a kórházból gyakorlatilag kidobott betegek nagy többsége még egyáltalán nem állt készen arra, hogy hazaküldjék,
ráadásul a nagy fokú stressz, aminek kitették őket, könnyen ronthat az állapotukon.
Raed Arafat a közfelháborodás nyomán, pénteken késő este videón próbálta meg elmagyarázni a helyzetet.
Mint mondta, vannak nehéz döntések, amiket azonban meg kell hozni. Szerinte Bukarestben – ahogy mellesleg az ország többi pontján sem – nincsenek már helyek a Covid–19 súlyos formájában sznvedők számára, a Foișor Kórházban pedig 21 intenzív terápiás hely, és további 200 olyan ágy van, amelyeknek oxigénellátása is van, így a lépés elkerülhetetlen volt.
Az erőltetett evakuálás szombat reggel folytatódott, amikor a még ott lévő 13 beteget is elszállították: közülük 9-et más kórházakba, 4-et pedig hazaküldtek.
A hírek szerint szombaton már meg is érkeznek az első koronafertőzöttek a kiürített kórházba.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready