2021. augusztus 3., kedd, Hermina, Harmat napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:10 Igen sokszínű volt az Orion-művelet hetedik fázisa18:35 Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki egy budapesti kórház főnővérét18:07 Már négyen követtek el öngyilkosságot a Capitoliumot védő rendőrök közül17:44 Lezárják délutánonként az Akropoliszt - lángol a növényzet Athén közelében17:19 A Napraforgó lett Magyarország tortája16:52 Az idei a legmelegebb nyár 1901 óta16:17 Felakasztottak egy fehérorosz aktivistát egy kijevi parkban16:03 Lassan már csak illegáliséknak nem kell regisztrálniuk a schengeni határok átlépéséhez15:37 Ma az ezüstjeink után megdupláztuk az aranyaink számát is: Lőrincz Tamás olimpiai bajnok15:15 Dél-koreai hírszerzés: Phenjan a szankciók feloldása nélkül nem akar újra tárgyalni14:57 Orbán szerb barátja hazugságvizsgálóra kötné magát14:46 Zsinórban a negyedik olimpián jutott négy közé a női vízilabda-válogatott14:18 Ombudsman: sérti az Alaptörvényt a műtétek önköltséges teszthez kötése13:58 "Egyetlen tálibot sem hagyunk életben" - az afgán tábornok így kérte távozásra a civileket13:41 Litvánia illegálisokat toloncolt vissza Fehéroroszországba
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az amerikai legfelsőbb bíróság a Nestlének és a Cargillnak adott igazat a gyerekrabszolgaság ügyében indított perben

Reklám

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.
Zoom
A legfelsőbb bíróság 8:1 arányban hozott döntést a két vállalat javára. Mali hat felnőtt állampolgára perelte be őket, azt állítva, hogy gyerekként vitték el őket rabszolgának a szomszédos Elefántcsontpartra, ahol munkára kényszerítették őket kakaóültetvényeken. A felperesek kártérítést követeltek a svájci Nestlé amerikai leányvállalatától és az amerikai Cargilltől.
A döntés szerint a fellebbviteli bíróság hibás döntést hozott, amikor engedélyezte az eljárás folytatását.
A per korai szakaszában kétszer is elutasították a keresetet, mielőtt a fellebbviteli bíróság ezt felülvizsgálta. Amikor tavaly decemberben fellebbviteli eljárásban tárgyalták a keresetet, Donald Trump akkori elnök kormányzata a Nestlé és a Cargill pártját fogta.
A felperesek azt állították, hogy nemcsak a saját, hanem a rabszolgasorba taszított több ezer gyerektársuk nevében indítottak keresetet a két vállalat ellen. A Nestlé és a Cargill tagadta a vádakat, és azzal védekezett, hogy gyerekrabszolgaság elleni intézkedéseket hozott.
A bíróságnak azt kellett eldöntenie, hogy mali, vagyis külföldi állampolgárok indíthatnak-e eljárást amerikai vállalatok ellen. Egy 1789-es törvény szerint ugyanis külföldi állampolgárok nem perelhetnek amerikai bíróságon emberi jogsértések miatt. A legfelsőbb bíróság az elmúlt években egyes esetekben korlátozta a törvény alkalmazását.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready