Meghalt az angliai konzervatív parlamenti képviselő, akit pénteken helyi idő szerint kora délután késeltek meg fogadóóráján az angliai Leigh-on-Sea-ben, erről elsőként a BBC írt. A 69 éves, ötgyermekes Sir David Amess épp a Belfairs metodista templomnál találkozott választóival pénteken kora délután egy képviselői fogadóórán, amikor egy férfi megkéselte őt.
Az Essex megyei rendőrség szerint a késelőt már le is tartóztatták. Többször is megszúrta Amesst, aki 1983 óta képviselő az Essex megyei választókerületben.
A Sky News a támadás után arról írt, Amesst a helyszínen kezelték a sérülései miatt, a helyi Konzervatív Párt egyik munkatársa pedig azt mondta, egy légimentő is kiérkezett a templomhoz.
Zoom
Fotó: brit parlament
„Nem tudjuk, mennyire komoly, de nem tűnik jónak” – mondta a képviselő állapotáról a támadás után egy helyi politikus, John Lamb a Reutersnek.
„Mindig próbált segíteni az embereken, és különösen a menekülteken. Nagyon barátságos ember, aki ragaszkodik a véleményéhez, kimondja, amit hisz, és kitart amellett” – mondta Lamb.
A templom mellett működő mosoda alkalmazottja arról beszélt, hogy az általában csendes kis utcában helyi idő szerint délután fél 1 körül jelentek meg a rendőrségi és a mentőautók. „Még mindig semmi fogalmunk nincs arról, mi történik, pénteken amúgy sem szoktak történni dolgok, és senki nem is jött be még ma hozzánk, hogy beszéljen erről” – mondta a Sky Newsnak.
Zoom
Fotó: Anthony Fitch / BBC
Hasonló eset történt 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt, amikor a Munkáspárt egyik parlamenti képviselőjét, a 41 éves, kétgyermekes Jo Coxot lőtték és késelték meg fogadóórája után a nyílt utcán. Az emlékére indított Jo Cox alapítvány „megrendülve” nyilatkozott a pénteki esetről: „Gondolunk rá, családjára és szeretteire ebben a gyászos időszakban” – írta közleményében az alapítvány. A gyilkosát, Thomas Mairt még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek.
Frissítés: Bővebb portrék a megölt képviselőkről
Állatvédelem, Brexit-kampány és Wallenberg-szobor
Sir David Amess csaknem négy évtizedig volt a londoni alsóházi konzervatív frakciójának tagja.
Először 1983-ban választották képviselővé, és 1997-ben, a jelenlegi legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt Tony Blair vezetésével aratott akkori földcsuszamlásszerű győzelme, valamint a további két nagyarányú munkáspárti győzelem után is megőrizte mandátumát.
Sir David erőteljes állatvédő kampányairól, valamint ugyancsak markáns EU-szkeptikus nézeteiről is közismert volt.
A brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson, amelyen a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe, David Amess - Boris Johnson jelenlegi miniszterelnökhöz hasonlóan - a kilépésért kampányolt, és utána is az egyik legnagyobb Brexit-kampánycsoport, a Leave Means Leave (A kilépés kilépést jelent) aktív tagja volt.
A csoport a referendum utáni időszakban a népszavazás eredményének mielőbbi érvényesítéséért küzdött.
Sir David Amess az 1980-as évek végétől hosszú ideig kampányolt azért is, hogy Raoul Wallenberg néhai svéd diplomatának - aki a magyarországi holokauszt idején több tízezer üldözött zsidó életét mentette meg - szobrot emeljenek Londonban.
E célja megvalósult; a szobrot, amely London egy belvárosi zsinagógája előtt áll, 1997-ben II. Erzsébet királynő avatta fel.
Öt éven belül másodszor történt olyan halálos végű támadás Nagy-Britanniában, amelyet parlamenti képviselő ellen követtek el.
EU-rajongás és afrikai aktivizmus
Jo Coxot, a Munkáspárt kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel az EU-népszavazás előtt három lövéssel és többtucatnyi késszúrással gyilkolta meg az észak-angliai Leeds egyik elővárosában egy magányos tettes, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek.
Az ítélet indoklása szerint Mair cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék motiválták.
Jo Cox a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja volt, képviselővé választása előtt pedig segélyszervezeti aktivistaként afrikai válságövezetekben tevékenykedett.
Nagy-Britanniában az utóbbi négy évtizedben ötször ért fegyveres támadás parlamenti képviselőket; ezek közül - a péntekivel együtt - négy volt halálos végű.
2. frissítés: Vizsgálják terrorcselekmény történt-e
Ben-Julian Harrington, az Essex megyei rendőrség főparancsnoka péntek esti tájékozatóján elmondta: a vizsgálat igen korai szakaszában jár, és a nyomozók feladata annak megállapítása, hogy terrorcselekmény történt-e. Hozzátette: a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja.
A Scotland Yard - hivatalos nevén Metropolitan Police - a londoni rendőrség, de terrorelhárító parancsnokságának hatásköre az egész országra kiterjed.
Harrington elmondta: a helyszínre percek alatt kiérkező rendőrök és mentősök megállapították, hogy Sir David Amess számos sérülést szenvedett. A mentőszolgálat tagjai rendkívül keményen dolgoztak Amess életének megmentéséért, de a képviselő a helyszínen meghalt - tette hozzá.
Boris Johnson miniszterelnök péntek esti nyilatkozatában a brit politika egyik legkedvesebb, sokak által szeretett személyiségének nevezte a meggyilkolt képviselőt.
Priti Patel belügyminiszter a demokrácia ellen elkövetett, észnélküli támadásnak nevezte Sir David Amess meggyilkolását.
Hozzátette: a bűncselekmény nyomán jogos kérdések merülnek fel az ország választott képviselőinek biztonságával kapcsolatban.
Patel szóvivője péntek este közölte: a belügyminiszter a parlamenti képviselők biztonságát szolgáló intézkedések azonnali felülvizsgálatára kérte az ország összes rendőrparancsnokságát.
(Telex - MTI nyomán)