Mali átmeneti katonai kormányzata akár öt évvel is elhalasztaná az eredetileg februárra tervezett választásokat - közölte Abdoulaye Diop külügyminiszter.
A mali diplomácia vezetője erről szombaton értesítette a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösséget (ECOWAS), amely korábban több alkalommal is szankciókkal sújtotta a Maliban hatalomra került puccsisták vezetőit, amiért a korábbi megállapodásokkal ellentétben alig tettek lépéseket a februárra kitűzött elnök- és parlamenti választások megvalósítása érdekében.
Az átmeneti mali vezetés ugyanakkor a hiányos előkészítésre és az iszlamisták véget nem érő támadásaira hivatkozik. Egy helyi testület, amelyet a demokratikus választások ütemtervének kidolgozásával bíztak meg, csütörtökön javasolta a voksolás elhalasztását hat hónaptól öt évig terjedő időre.
Az ECOWAS válaszul közölte: január 5-én közvetítőt küld Maliba, négy nappal későbbre pedig a közösség rendkívüli ülését hívják össze a nyugat-afrikai országban kialakult helyzet megvitatására.
2020 augusztusában katonák egy csoportja Assimi Goita ezredes vezetésével megbuktatta Ibrahim Boubacar Keita elnököt, széles körű nemzetközi tiltakozást váltva ki. A puccsot követően Bah N'Daw elnök és Moctar Ouane miniszterelnök vezetésével új kormányzat jött létre, amely - Goita beleegyezésével - elindította az ECOWAS nyomására azt a rendezési folyamatot, amelynek keretében legfeljebb 18 hónap után civil elnök kezébe tervezték átadni a hatalmat, majd választásokat tartani 2022. február 27-én.
A kérdésben mindazonáltal rendkívül kevés elmozdulás volt. Goita 2021 májusának végén másodjára is katonai puccsal ragadta meg a hatalmat Maliban, ezúttal saját magát helyezve az átmeneti elnök tisztségébe.
(MTI)