Teljesen aláásná Svédország biztonsági stratégiáját az, ha a NATO eleget tenne Oroszország követeléseinek, és korlátozná európai tevékenységét - nyilatkozott a Dagens Nyheter című svéd napilapnak Micael Bydén, a svéd fegyveres erők legfőbb parancsnoka.
Oroszország csapatokat vont össze Ukrajna közelében, ami nyugtalansággal tölti el a nyugati országokat. Washington megkongatta a vészharangot is, azt állítva, hogy Moszkva invázióra készül. Oroszország tagadja ezt, és számos biztonsági garanciát követel a Nyugattól, egyebek között a NATO keleti terjeszkedésének felfüggesztését.
Az orosz igények nagy visszatetszést keltettek azokban az európai országokban is, amelyek nem tagjai a NATO-nak, például Svédországban, amely az elmúlt időszakban megerősítette kapcsolatát az észak-atlanti katonai szövetséggel.
"Az új biztonsági rendre vonatkozó javaslatok teljesen szétzúznák biztonságpolitikánk alapjait" - mutatott rá Bydén.
A tábornok megjegyezte: Svédországnak az a célja, hogy a védelem minden területén megerősítse kapacitásait.
A feszültség kiéleződésére válaszul a stockholmi kormány fokozta diplomáciai tevékenységét: Ann Linde külügyminiszter amerikai tisztségviselőkkel találkozott, Magdalena Andersson kormányfő pedig pénteken tárgyal Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.
Andersson csütörtökön Sauli Niinistö finn elnökkel folytatott megbeszélést, amelyben leszögezte, hogy az európai biztonsági rend nem vitatéma.
"Svédországban mi döntünk kül- és biztonságpolitikánkról, illetve arról, hogy kivel működünk együtt" - hangsúlyozta.
(MTI)