A McDonald's peren kívüli megállapodást kötött a Franciaországban adóelkerülés vádjával ellene indított bírósági eljárás lezárására - közölte csütörtökön egy bíró.
A megállapodás értelmében a McDonald's 1,3 milliárd dollár bírságot fizet. Az egyezség lehetővé teszi az amerikai étteremlánc számára, hogy elkerülje a bírósági tárgyalást. A McDonald's ügyvédei szerint a megegyezés nem jelenti a bűnösség beismerését. Ez egy bírósági megállapodás a tárgyalás elkerülése érdekében, amely egy nagyon hosszú és elkerülhetetlenül bizonytalan kimenetelű folyamat lenne - nyilatkozta Denis Chemla ügyvéd újságíróknak.
Az ügy középpontjában azok az először 2014-ben felszínre került vádak álltak, amelyek szerint az amerikai gyorsétteremlánc a Franciaországban keletkezett nyereséget Luxemburgba könyvelte át, hogy alacsonyabb adót fizessen.
A francia média akkori beszámolói szerint a hatóságok vizsgálatot indítottak a McDonald's ellen a luxemburgi leányvállalatához átkönyvelt jogdíjak ügyében. A McDonald's - amelynek franciaországi központját a rendőrség a nyomozás keretében átkutatta - akkoriban tagadta, hogy bármi jogellenest tett volna.
Hasonló peren kívüli megállapodás keretében fizetett egymilliárd dollár bírságot a Google 2019-ben, hogy lezárjanak Franciaországban egy adóelkerülés vádjával ellene indított bírósági eljárást.
(MTI)